Rinita alergică – boala de sezon de care suferă unul din patru români

Data publicare: Luni, 10 Octombrie, 2022 Total: 1018 accesari

Rinita alergică – boala de sezon de care suferă unul din patru români

Conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, unul din patru români suferă de rinită alergică, iar în această perioadă numeroși cetățeni se confruntă cu reacții alergice precum strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, înroșirea ochilor, lăcrimarea excesivă, cauzate de polen, acarieni, praf sau mucegai.

 

Dacă până acum principalul factor declanșator al alergiilor a fost cauzat de ambrozie, sosirea toamnei intensifică alergiile la mucegai și acarieni deoarece, odată cu scăderea temperaturii, începem să petrecem mai mult timp în locuințe în defavoarea plimbărilor în aer liber, însă nici aici – unii dintre noi – nu suntem feriți de alergii.

 

În spații închise ne putem confrunta cu mucegai, acarieni sau praf. Mucegaiul apare de obicei în spațiile cu umezeală ridicată precum băile, bucătăriile sau subsolurile locuințelor și rezistă pe parcursul întregului an, intensificându-se odată cu răcirea vremii. Pentru evitarea formării mucegaiului este necesar să aerisim corespunzător locuința iar acolo unde este cazul să folosim aparate dezumidificatoare.

 

Sporii din mucegai pot fi inhalați și în timpul plimbărilor prin parcuri ori păduri acesta formându-se printre grămezile de frunze uscate și îmbibate de apa ploilor din ultima vreme.

 

Când trebuie să ne prezentăm la medicul alergolog?

 

În contact cu alergenii, organismul nostru poate dezvolta simptome precum: strănut, mâncărimi oculare, secreții nazale abundente, respirație șuierătoare, urticarie, eczeme putând ajunge chiar la astm sau anafilaxie – reacție alergică care ne pune viața în pericol.

 

Un consult la medicul alergolog este recomandat pentru fiecare dintre noi: în primul rând pentru prevenție - dacă nu am dezvoltat alergii, respectiv pentru un tratament adecvat atunci când calitatea vieții ne este afectată de reacțiile alergice.

 

Medicul alergolog este cel care, cu ajutorul unor teste specifice, poate stabili care sunt factorii declanșatori de alergii – praf, polen, produse alimentare, mucegai, acarieni.... și care, în urma testelor și analizelor efectuate, stabilește conduita terapeutică optimă.

 

„În această perioadă pacienții care se prezintă în Cabinetul de Alergologie și Imunologie Clinică au dezvoltat alergii la mucegai, polen, praf sau acarieni. Mucegaiul spre exemplu, este prezent pe tot parcursul anului, în spații închise, formându-se în special în locuințe unde există umiditate precum în băi sau bucătării însă, toamna îl regăsim și în natură, printre grămezile de frunze. Acesta se reproduce prin spori care mai apoi sunt răspândiți de vânt și inhalați de noi. Este foarte important ca cetățenii care se confruntă cu simptome precum: strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, lăcrimare excesivă să opteze pentru un consult de specialitate deoarece boala alergică este o boală cronică - aceasta apare și se agravează an de an atunci când nu este recunoscută și tratată corect și are un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Rinita alergică, netratată la timp se poate agrava transformându-se în sinuzită acută sau cronică ori chiar în astm”, a explicat dr. Camelia Ciacli, medic primar alergologie și imunologie clinică, SCJU Arad.

 

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean Arad funcționează un cabinet de alergologie și imunologie clinică unde dr. Camelia Ciacli efectuează consultații de specialitate în fiecare zi de marți, între orele: 08.30 – 11.00, respectiv de joi de la 8.30 – 10.00. Cetățenii care necesită un consult la medicul alergolog se pot programa telefonic la numerele de telefon: 0357 407 200 sau 0733 441 686 de luni până vineri între orele 08.00 – 18.00, ori se pot programa on-line pe site-ul spitalului: www.scjarad.ro.