Legendă a muzicii country, Loretta Lynn a murit la 90 de ani. A fost o feministă convinsă, iar piesele ei au fost interzise

Data publicare: Joi, 06 Octombrie, 2022 Total: 1123 accesari

Legendă a muzicii country, Loretta Lynn a murit la 90 de ani. A fost o feministă convinsă, iar piesele ei au fost interzise

Loretta Lynn, o fată de miner devenită una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din Statele Unite, a încetat din viață marţi la vârsta de 90 de ani, a anunţat familia ei pe Twitter.

 

Lynn a murit în locuinţa sa din Hurricane Mills, Tennessee, a precizat familia într-o declaraţie."Iubita noastră mamă, Loretta Lynn, s-a stins în pace, în somn, acasă, la iubita ei fermă din Hurricane Mills", se arată în declaraţia familiei.

 

În lumea dominată de bărbaţi a muzicii country din anii 60 şi 70, Lynn şi-a construit o reputaţie de feministă "dintr-o bucată", suficient de îndrăzneaţă şi de talentată pentru a-şi scrie propriile cântece. Într-un interviu, Lynn a declarat că 14 dintre cântecele sale au fost interzise de posturile de radio.

 

"Nu am fost prima femeie din muzica country. Am fost doar prima care s-a ridicat şi a spus ceea ce gândea despre viaţă. Celorlalte le era frică să o facă", a declarat ea a declarat ea revistei Esquire în 2007.

 

Lynn a avut peste 50 de hituri în Top 10. Artista a câştigat trei premii Grammy - unul pentru piesa "After The Fire Is Gone" cu partenerul său de duet Conway Twitty şi două în 2004 pentru munca depusă la albumul "Van Lear Rose", o colaborare cu rockerul Jack White de la White Stripes.

 

Vedeta a suferit un accident vascular cerebral în mai 2017, la puţin peste două săptămâni după ce îşi sărbătorise cea de-a 85-a aniversare şi o fractură de şold în ianuarie 2018. În 2021, cu o lună înainte de a împlini 89 de ani, a lansat albumul "Still Woman Enough", care include reînregistrări şi piese noi.

 

Sursa: adevarul.ro

Foto: Facebook