România ar putea intra în Schengen până la sfârșitul anului

Data publicare: Joi, 06 Octombrie, 2022 Total: 481 accesari

România ar putea intra în Schengen până la sfârșitul anului

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat miercuri seara, 05 octombrie, la Digi24 că în luna decembrie, miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană, care se vor reuni în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), vor lua decizia în legătură cu integrarea României și Bulgariei în Acordul Schengen.

 

Dacă deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European, unde, după cum știți, se adoptă rezoluții care nu au forță obligatorie decât dacă sunt însoțite de decizia Consiliului, înseamnă că, după părerea mea, în decembrie se va lua decizia corespunzătoare și vom fi înainte de 1 ianuarie 2023 membri ai acordului Schengen”, a spus fostul șef al diplomației.

 

El crede că această decizie favorabilă României, care vine după ani de așteptare, se datorează războiului din Ucraina.

 

O dezbatere în acest sens a avut loc miercuri după-amiază la Strasbourg, unde se desfăşoară sesiunea plenară a Parlamentului European. Supunerea la vot a unei rezoluţii pe acest subiect este prevăzută să aibă loc în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

 

Europarlamentarii români au susţinut tot miercuri, în plenul Parlamentului European, aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Aceștia au evidențiat faptul că cele două ţări au îndeplinit încă din anul 2011 toate criteriile necesare în această privinţă.

 

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European au avot loc și unele momente controversate. Europarlamentarul german Guido Reil (Grupul Identitate și Democrație – ID, eurosceptici), a lansat un atac la adresa României, afirmând că țara noastră nu ar trebuie primită în UE. Acesta a comparat România cu Vestul Sălbatic și a susținut ferm că Bucureștiul și Sofia nu au loc în spațiul în Schengen. De asemenea, un al membru al PE, Reil, care face parte din partidul de extremă dreapta AfD, a spus că a fost de multe ori în România și că Ucraina are o infrastructură mai bună.