Adrian Țolea : Arădenii nu judecă intenții, ci fapte

Data publicare: Miercuri, 05 Octombrie, 2022 Total: 603 accesari

Adrian Țolea : Arădenii nu judecă intenții, ci fapte

Suntem oarecum măguliți că Iustin Cionca este de acord cu noi că mii de familii din județ așteaptă cu sufletul la gură infrastructura de apă și canalizare, mai ales că există finanțare prin POIM pentru aceste investiții sau prin viitorul PODD.

 

Nu sunt deloc puțini bani, discutăm de peste 400 de milioane de euro, bani care zac nefolosiți din cauza ezitărilor în execuție a conducerii C.J.A.

 

Ce uită mereu Cionca și aghiotanții săi să precizeze este că au trecut mai mult de 6 ani de când Consiliul Județean, prin Compania de Apă și A.D.I. Apă Canal au semnat un contract de consultanță pentru întocmirea unui studiu de fundamentare și a documentației pentru accesarea fondurilor europene în vederea realizării infrastructurii de apă și canalizare. Este exact perioada de când echipa Cionca a preluat conducerea C.J. Arad.

 

6 ani! După care, surpriză, în martie 2022, tot ei reziliază acel contract, care, evident, se soldează fără rezultatul scontat. Între timp, arădenii sunt alimentați din plin cu vorbe goale, ca să nu uităm că Cionca și PNL există.

 

Pe noi nu ne doare gura să le reamintim că fondurile europene care pot rezolva problemele elementare ale sistemului de apă și canalizare stau prin conturi neutilizate din motive imposibil de înțeles.

 

Am depășit ceasul al doisprezecelea, iar alte județe ne-au luat-o înainte pentru că au tratat cu seriozitate această problemă și, implicit, nevoile oamenilor. De exemplu, la Prahova, presedintele C.J. de acolo a semnat zilele trecute un contract de 580 de milioane de euro pentru a rezolva toate problemele de apă și canalizare din județul lor:

 

https://www.agerpres.ro/administratie/2022/10/03/prahova-contract-de-finantare-de-580-de-milioane-de-euro-pentru-infrastructura-de-apa-si-canalizare-semnat-de-ministrul-bolos--989126

 

Deci, la alții se poate!

 

Precizez că nu-mi doresc o polemică cu Președintele C.J. Arad sau subalternii săi, cu răspunsuri interminabile din care cetățenii nu au nimic de câștigat, ci doar atragerea fondurilor europene pe care le avem de atâția ani la dispoziție pentru construirea infrastructurii de apă și canalizare în localități din județ, atât de necesare pentru un minim confort și pentru protejarea mediului.

 

Câte invitații la treabă mai dorești, Iustin Cionca?  

 

Iată ce ne declara Cionca în iunie 2021:

„După ani de zile de muncă, un proiect de 536 de milioane de euro prinde tot mai mult contur în județul Arad. Astăzi am participat la o ședință tehnică cu primarii din județ, despre extinderea rețelei de apă și canalizare în județul nostru. Compania de Apă și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal vor lucra la implementarea proiectului de 536 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei, în următorii ani, inclusiv creșterea calității apei potabile. Din această sumă, 202 milioane de euro urmează să fie investite în municipiu! După ani de zile de pregătiri, în această perioadă, suntem în contact cu experții europeni și cu echipa de implementare pentru a porni investițiile! Ce va însemna acest proiect? Modernizarea stației de epurare din Arad, peste 780 km rețea de apă modernizate sau, după caz, construite de la zero, aprox. 530 km de canalizare modernizate sau construite de la zero, stații noi de tratare sau de pompare a apei, echipamente și dotări noi”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

https://www.arq.ro/iustin-cionca-proiect-de-536-de-milioane-de-euro-pentru-dezvoltarea-retelei-de-apa-si-canalizare-din-judetul-arad/41505

 

În decembrie 2021 suma a mai scăzut ...

 

https://www.transilvaniabusiness.ro/2021/12/06/proiecte-in-valoare-de-450-de-milioane-de-euro-derulate-de-compania-de-apa-arad/

 

Sau promisiunile din campania electorală PNL – Cionca ...

https://specialarad.ro/iustin-cionca-incep-lucrari-la-reteaua-de-gaz-de-apa-si-canalizare-in-tot-judetul-p/

 

Remember:

În 2010, Compania de Apa Arad SA a accesat fonduri europene nerambursabile de peste 115 milioane de euro, pentru realizarea unui proiect de investiții care a fost împărțit în două faze de implementare, astfel:

Faza I : 2010-2016 finanțată prin programul P.O.S. MEDIU; (finalizată!)

Faza II: 2016- 2022 finanțată prin programul P.O.I.M.

Pentru faza II, Compania de Apă Arad S.A. are în pregătire un nou proiect regional care vizează dezvoltare infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad, în perioada 2014-2020.

Valoarea investiţiilor propuse în etapa 2014-2020: 456 milioane de euro, din care 80% din fonduri UE, 12,2% din bugetul de stat, iar diferența din cofinanțări locale și bugetul local. Din această sumă, aprox. 200 de milioane de euro se investesc în creșterea calității apei și a canalizării în municipiul Arad.

Proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, ar urma să vizeze aproximativ 53 de unităţi administrativ-teritoriale, care au în componenţa lor un număr de aproximativ 111 de localităţi.

 

Biroul de Presă al PSD Arad