Noul gazoduct Grecia - Bulgaria deschide ușa pentru noi rute de aprovizionare. De ce este important pentru România

Data publicare: Luni, 03 Octombrie, 2022 Total: 1075 accesari

Noul gazoduct Grecia - Bulgaria deschide ușa pentru noi rute de aprovizionare. De ce este important pentru România

Noua conductă de gaze naturale Grecia -Bulgaria a intrat în funcțiune, marcând un pas important în direcția renunțării acestei țări și a altora la dependența de importurile de energie din Rusia.

Conducta de 182 de kilometri se conectează la gazoductul Trans-Adriatic, care furnizează gaze naturale din Azerbaidjan. Inițial, se preconizează că interconectorul Grecia - Bulgaria va furniza până la 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar ar putea fi extinsă la până la 5 miliarde de metri cubi în viitor.

 

10 țări europene speră că prin noua instalație de gaze să scape de gazele ruseşti. Construit între Komotini din Grecia și Stara Zagora din Bulgaria, interconectorul, care are momentan o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, asigură României accesul la Conductă Trans-Anatoliană de Gaze Naturale.

 

În afară de gaze azere, prin conductă ar putea fi transportate şi cantităţi din Israel şi Cipru. Şi tot pe această cale am putea beneficia şi de gaze lichefiate, prin terminalul plutitor elen de la Alexandroupolis.

 

România ar putea spera la importuri care să acopere 10% din consumul nostru pe timp de iarnă, iar gazele ar putea ajunge mai departe și în Ungaria.

 

Proiectul a fost conceput pentru prima dată în 2009, când Rusia a oprit unilateral tranzitul de gaze prin Ucraina, lăsând Bulgaria și alte țări din regiune fără gaze timp de aproximativ o săptămână.

 

Proiectul a devenit și mai important la sfârșitul lunii aprilie, când Moscova a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria după ce Sofia a respins cererea de a plăti livrările în ruble rusești.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat la Sofia cu această ocazie, a declarat că gazoductul Gas Interconnector Grecia-Bulgaria va contribui la limitarea capacității Moscovei de a exercita presiuni asupra membrilor Uniunii Europene și a altor țări.

 

Sursa: adevarul.ro