După anexarea ilegală a Crimeii, Putin proclamă anexarea a încă patru regiuni ucrainene, după fake-referendumuri

Data publicare: Vineri, 30 Septembrie, 2022 Total: 1152 accesari

După anexarea ilegală a Crimeii, Putin proclamă anexarea a încă patru regiuni ucrainene, după fake-referendumuri

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie și a avertizat: "Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele".

 

Ceremonia de semnare, desfășurată în Marele Palat al Kremlinului în prezența elitelor politice ale țării, a început cu întârziere, printr-un lung și furios discurs al lui Vladimir Putin, în care a promis că va „proteja” pământurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

„Aceasta este voința a milioane de oameni”, a mai spus Putin, referindu-se la așa-zisele referendumuri organizate în cele patru regiuni și contestate de comunitatea internațională.

„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă audă. Pentru ca toată lumea să-și amintească. Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Kherson și Zaporizhzhia devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna”, a avertizat președintele Rusiei.

 

Cele patru regiuni  pe care Putin le-a anexat pe hârtie, reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei, aproximativ 100.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă similară cu cea a unor ţări precum Ungaria sau Portugalia.

Problema este că două dintre aceste regiuni, Herson şi Zaporijjea , nu sunt ocupateîn totalitate și controlate de armata lui Putin, ca atare, nu e clar ce a fost anexat nici măcar pe hârtie, o parte din aceste regiuni fiind controlate de ucrainieni.

 

“În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporijjea, trebuie să clarific”, declara vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu două ore înaintea ceremoniei prin care Vladimir Putin oficializa anexarea a celor patru regiuni ucrainene.

Celelalte două regiuni - Doneţk şi Lugansk - sunt anexate în totalitate.


Regiunile anexate de Rusia


Moscova a recunocut suveranitatea acestor regiuni separatiste proruse la sfârşitul lui februarie, chiar înainte de invazia Ucrainei.

Potrivit grupului de american de reflecţie Institute for the Study of War (ISW), Moscova controlează 72% din suprafaţa regiunii Zaporijjea şi aproximativ 88% din cea a Hersonului, iar capitala cu acelaşi nume a regiunii se află sub ocupaţie rusă.

Întrebat de jurnalişti dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor ucrainene despre care Rusia pretinde că sunt ale sale va fi considerat un atac asupra Rusiei, Peskov a răspuns: ”Nici nu poate fi altceva”.


Putin și cei patru lideri separatiști ai regiunilor anezate

 

Potrivit site-ului rus de ştiri gazeta.ru, Dmitri Peskov a avertizat vineri Ucraina împotiva oricărei tentative de a ataca teritoriile anexate.

”Moscova va considera orice posibil atac ucrainean împotriva teritoriilor care vor fi anexate de Federaia rusă drept un act de agresiune împotriva Rusie”, a ameninţat el.

Doctrina nucleară riusă prevede folosirea armei supreme în cazul unei ”agresiuni împotriva Rusiei cu armament convenţional de natură să pună în discuţie problema existenţei însăşi a statulu”.