A murit cosmonautul rus Valery Polyakov, deținătorul recordului pentru cea mai lungă ședere în spațiu

Data publicare: Marti, 20 Septembrie, 2022 Total: 976 accesari

A murit cosmonautul rus Valery Polyakov, deținătorul recordului pentru cea mai lungă ședere în spațiu

Cosmonautul rus Valery Polyakov, deținătorul recordului mondial pentru cea mai lungă ședere în spațiu, a murit, luni, 19 septembrie, la vârsta de 80 de ani.

 

Polyakov a petrecut un număr record de 437 de zile și 18 ore la bordul stației spațiale Mir, din ianuarie 1994 până în martie 1995, o performanță care i-a adus titlul de “Erou al Rusiei”, informează The Moscow Times.

 

Agenția spațială de stat rusă Roscosmos a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, decesul lui Polyakov. Aceasta nu a precizat ora sau cauza morții cosmonautului.

 

Valery Polyakov s-a născut la 24 aprilie 1942, în centrul industrial sovietic Tula. S-a specializat în medicină astronautică și s-a dedicat medicinei spațiale după ce a obținut un doctorat la o universitate de medicină din Moscova.

 

Munca sa de cercetare a ajutat la demonstrarea faptului că organismul uman este pregătit să călătorească nu doar pe orbita Pământului, ci și în spațiul cosmic, a transmis Roscosmos.

 

Într-un interviu distruibuit de Roscosmos, Valery Polyakov a afirmat că cei 280 de milioane de kilometri pe care i-a acumulat în cele 437 de zile consecutive petrecute în spațiu „sunt suficienți pentru a ajunge pe Marte și a te întoarce”.

 

În total, Polyakov a efectuat două expediții spațiale, în timpul cărora a petrecut 678 de zile și 16 ore pe orbită.

 

Acesta a fost distins cu titlul de “Erou al Uniunii Sovietice” pentru primul său zbor în spațiu, între august 1988 și aprilie 1989, în care a petrecut 240 de zile și 22 de ore pe orbită.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: indianexpress.com