Glaucomul - afecțiune considerată, conform Organizației Mondiale a Sănătății, a doua cauză de orbire din lume. ”Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii”

Data publicare: Duminica, 18 Septembrie, 2022 Total: 1056 accesari

Glaucomul - afecțiune considerată, conform Organizației Mondiale a Sănătății, a doua cauză de orbire din lume. ”Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii”

Campania ”Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii”, derulată la nivel național pe tot parcursul lunii septembrie, își propune informarea și conștientizarea populației asupra problemelor de sănătate a ochilor dar și asupra modalităților de prevenție!

 

Principala cauză a apariției glaucomului constă în creșterea presiunii intraoculare care afectează nervul optic, putând duce la orbire.

 

Factori de risc:

 

-istoric familial de glaucom;

-cataracta hipermatură;

-miopie mare;

-traumatisme oculare;

-tratament prelungit cu cortizon.

 

Simptomatologie:

 

De cele mai multe ori, persoanele care au glaucom nu prezintă simptome, însă primele semne constau în pierderea vederii periferice sau laterale (modificarea câmpului vizual), observarea de halouri în jurul punctelor luminoase, ochi roşii, dureri oculare difuze.

 

Diagnosticarea glaucomului se poate efectua în urma unui consult oftalmologic care va conține: măsurarea tensiunii intraoculare, perimetrie computerizată, OCT de nerv optic, pahimetrie corneeană.

 

Glaucomul se tratează cu hipotonizante topice (80% din cazuri), intervenții cu laser sau chirurgicale. Dacă primele două variate nu dau rezultate atunci este nevoie de intervenție chirurgicală, necesară pentru scăderea presiunii intraoculare.

 

Ce trebuie să știe pacientul:

       

Compartimentul Clinic Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad este dotat cu aparatură completă, necesară diagnosticării glaucomului iar echipa medicală efectuează următoarele investigații medicale specifice unui diagnostic complet:

 

-măsurarea tensiunii intraoculare (efectuată ca și metodă de screening la toate consultațiile oftalmologice din ambulatoriul de specialitate),

-gonioscopie,

-OCT de nerv optic,

-câmp vizual computerizat si manual,

-pahimetrie corneeană.

 

Pacientul se poate programa, la Cabinetul de Oftalmologie din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, pentru o consultație în cadrul căreia se va determina tensiunea intraoculară. Dacă valorile acesteia sunt peste limita normală, vor fi efectuate celelalte investigații specifice diagnosticului.

 

Diagnosticul precoce al acestei boli silențioase dar cu urmări atât de grave poate salva vederea pacienților!