Celebra actriță elenă Irene Papas a murit. Ea a avut roluri memorabile în filmele ”Zorba grecul” și ”Tunurile din Navarone”

Data publicare: Joi, 15 Septembrie, 2022 Total: 1195 accesari

Celebra actriță elenă Irene Papas a murit. Ea a avut roluri memorabile în filmele ”Zorba grecul” și ”Tunurile din Navarone”

Legendara actriță greacă Irene Papas, care a jucat în peste 70 de filme într-o carieră de peste 50 de ani, a încetat din viață miercuri, 14 septembrie, la vârsta de 96 de ani, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia, citat de publicația Kathimerini.

 

În lunga sa carieră, ea a fost considerată un simbol prin excelență al frumuseții grecești și o reprezentantă a culturii mediteraneene în străinătate, interpretând roluri feminine puternice în teatru și cinema.

 

Papas, născută Irene Lelekou, s-a născut la 3 septembrie 1926 în satul Chiliomodi, lângă orașul Corint, Grecia. Familia ei s-a mutat la Atena când avea șapte ani, și a urmat cursurile Școlii Regale de Artă Dramatică din Atena.

 

Și-a început cariera de actriță în Grecia în teatru, înainte de a trece la film în 1951. Primul ei film a fost un rol mic în filmul lui Nikos Tsiforos „Îngeri căzuți” (1948), în timp ce interpretarea rolurilor principale din „Antigona” (1961), de George Tzavellas, și „Electra” (1962), de Michael Cacoyannis, i-a adus aprecierea criticilor.

 

În 1961, Papas a jucat în „Tunurile din Navarone”, iar în 1964 în „Zorba grecul” de Cacoyannis, care a catapultat-o în celebritatea internațională. Una dintre ultimele sale apariții în film a fost în Captain Corelli’s Mandolin, în 2001.

 

Papas vorbea fluent și limba italiană, acceptând roluri în teatru și realizând numeroase filme în această țară.

 

Opoziția sa față de dictatura militară din Grecia (1967-1974) a trimis-o, alături de alți artiști, în exil în Italia și la New York. Ea s-a întors când junta militară a căzut.

 

În 1995, a primit distincția de Comandor al Ordinului Phoenix din partea președintelui grec de atunci, Kostis Stefanopoulos.

 

În 2018, s-a anunțat că suferă de cinci ani de boala Alzheimer.

 

Sursa: g4media.ro

Foto: Intercontinentale / AFP