Ordin emis de ANAF! Nu scapi de datorii nici după moarte

Data publicare: Marti, 13 Septembrie, 2022 Total: 827 accesari

Ordin emis de ANAF! Nu scapi de datorii nici după moarte

Românii cu venituri extrasalariale plătesc contribuții la sănătate chiar și după deces. Un Ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală prevede că, în cazul morții unui contribuabil care realizează venituri extrasalariale, acesta nu scapă de plata contribuțiilor la sănătate.

 

Mai precis, dacă persoana respectivă a realizat venituri extrasalariale care depășesc plafonul de 12 salarii minime, aceasta va datora contribuția la sănătate chiar și dacă moare.

 

Moștenitorii care vor accepta succesiunea vor trebui să achite aceste contribuții datorate pe perioada dinaintea decesului. Contribuțiile la sănătate vor fi reținute din oficiu de cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Suma contribuției datorate la plată va fi menționată în certificatul de atestare fiscală, care va fi folosit atunci când va fi realizată și succesiunea. Până pe data de 31 decembrie, ANAF în fiecare an are o situație de acest fel și începe procedurile, scrie Antena3.

 

Ce spune Ordinul ANAF nr. 493/2022:

 

În situaţia în care succesiunea persoanei fizice decedate a fost acceptată de moştenitori, organul fiscal emite şi comunică decizia prevăzută la art. 23 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, către persoanele care devin debitori, utilizând modelul  prevăzut în anexa nr. 60 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.454/2016 pentru aprobarea.

 

Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

sursa: bugetul.ro
foto: ziaruldinmuscel.ro