Osteoporoza se poate identifica din această vară prin metoda ”osteodensitometriei” la Spitalul Județean Arad

Data publicare: Vineri, 09 Septembrie, 2022 Total: 463 accesari

Osteoporoza se poate identifica din această vară prin metoda ”osteodensitometriei” la Spitalul Județean Arad

Osteoporoza este o maladie care afectează țesutul osos, întâlnită în special la persoanele de peste 60 de ani. O perioadă lungă de timp, de la debut, osteoporoza nu prezintă simptome însă, organismul înregistrează o pierdere de țesut osos care se va manifesta clinic prin producerea de fracturi, în special la oasele antebrațului și coapsei.

 

Odată cu evoluția bolii simptomele resimțite sunt:

 

-durere la nivelul spatelui

 

-pierdere în înălțime – peste 1.5 cm pe parcursul unui an

 

-contracția mușchilor spatelui

 

-fracturi

 

Cea mai bună metodă de identificare a acestui boli și necesară pentru evaluarea densității osoase o reprezintă Osteodensitometria (DXA). Această procedură folosește raze X, de densitate diferită, care străbat osul și permit medicului să aprecieze gradul densității osoase, și totodată diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei. Osteodensitometria se efectuează la nivelul șoldului și a coloanei vertebrale - zona lombară. Nu este o investigație dureroasă și nici nu prezintă risc pentru pacient.

 

Acest tip de investigație se efectuează din această vară și în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, atât în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate cât și la cererea pacientului.

 

Aparatul cu raze X - special pentru această procedură - a fost cumpărat din fonduri europene printr-un proiect al Consiliului Județean Arad.

 

Cetățenii care necesită osteodensitometrie trebuie să se programeze la numărul de telefon 0357 407 200, interior 175, ori la numărul 0733 441 686, în intervalul orar de programare 08:00-18:00, de luni până vineri. De asemenea, se pot efectua și programări on-line prin intermediul site-ului unității medicale – scjarad.ro.

 

Investigația, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, se efectuează pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau de către medicul specialist, la etajul I al clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în Laboratorul de Radiologie.

 

Procedura durează în jur de 20 de minute, iar rezultatul este eliberat în interval de 24-48 de ore, de către medicul de radiologie și imagistică medicală.