Povestea celor 11 oligarhi ruși care au murit în condiții bizare, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Majoritatea aveau legătură cu giganții din energie

Data publicare: Marti, 06 Septembrie, 2022 Total: 993 accesari

Povestea celor 11 oligarhi ruși care au murit în condiții bizare, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Majoritatea aveau legătură cu giganții din energie

Mai mulți oligarhi și oficiali ruși au murit în condiții suspecte de la începutul anului, când Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei. Cel mai recent caz este al lui Ravil Maganov, șeful consiliului de administrație și prim-vicepreședintele executiv al gigantului petrolier Lukoil. Însă lista cuprinde atât oligarhi cu legături cu statul rus, cât și oameni de afaceri care se mutaseră în Europa.

 

„Maganov a căzut de la fereastra Spitalului Clinic Central (din Moscova, n.r.). A murit în urma rănilor”, relata pe 1 septembrie o sursă pentru agenția rusă Interfax, despre moartea lui Ravil Maganov, unul dintre șefii Lukoil.  În vreme ce anchetatorii iau în calcul varianta sinuciderii, compania Lukoil a precizat într-un comunicat că acesta „a încetat din viață în urma unei boli grave”, cunoscut fiind că bărbatul avea o afecțiune cardiovasculară.

 

Maganov, care a murit la vârsta de 67 de ani, lucra pentru Lukoil încă din anii ‘90. În 2019, Vladimir Putin l-a decorat cu Ordinul de Merit „Aleksandr Nevski”, cu care sunt răsplătiți funcționarii publici cu o activitate de cel puțin 20 de ani. Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia și una dintre cele mai mari firme din sectorul energetic la nivel mondial. În martie, Lukoil a cerut oprirea imediată a războiului din Ucraina și și-a exprimat solidaritatea cu victimele „acestei tragedii”.

 

Aleksandr Subbotin Maganov nu este însă singurul om din conducerea Lukoil care a murit anul acesta în condiții suspecte. Pe 8 mai, Aleksandr Subbotin, un alt membru din consiliul de administrație al companiei petroliere, a fost găsit mort în casa unui șaman din Mîtișci, un orășel din apropierea Moscovei.  Subbotin ar fi murit din cauza unui atac de cord, conform agenției ruse TASS. Totuși, alte surse susțin că acesta a murit otrăvit cu venin de broască, folosit de șaman pentru a-i trata mahmureala.  Șamanul Magua – pe numele real Aleksei Pindiurin – a declarat în fața poliției că Subbotin a venit la el în urmă cu o zi, cu simptome de intoxicație cu alcool și droguri, cerând să i se facă un ritual pentru dezintoxicare. 

 

Și oameni asociați cu gigantul rusesc Gazprom au suferit morți subite în ultimele luni. Primul a fost Aleksandr Tiuliakov, care a fost găsit decedat chiar în a doua zi a invaziei rusești în Ucraina. În vârstă de 61 de ani, Tiuliakov lucrase la Gazprom în ultimii zece ani.  

 

Pe 25 februarie, Tiuliakov, unul dintre directorii generali adjuncți ai Gazprom, a fost găsit spânzurat într-o cabană din apropierea Sankt Petersburgului. Lângă cadavru, poliția a găsit un bilet de adio, ceea ce i-a determinat pe anchetatori să claseze cazul drept sinucidere.  Un angajat al Comitetului de Criminalistică din Sankt Petersburg a declarat pentru Novaya Gazeta că poliția a fost oprită din anchetă de o echipă a serviciului de securitate a Gazprom, care a sosit mai târziu la locul crimei și a preluat investigațiile.  Novaya Gazeta a citat și publicația Fontanka.ru care susținea că Tiuliakov a fost văzut în ajunul morții sale cu urme severe de lovituri.

 

În vară, a fost anunțat decesul unui alt oligarh rus, care avea conexiuni cu Gazprom. Pe 4 iulie, Iuri Voronov a fost găsit mort, plutind în piscina casei sale de vacanță din apropiere de Sankt Petersburg. Bărbatul de 61 de ani era împușcat în cap, iar alături de el a fost găsit un pistol, anunțau mass-media ruse.

 

Conform anchetatorilor, glonțul a fost tras de la foarte mică distanță, iar Voronov murise în urmă cu 14 ore înainte de a fi găsit. Soția oligarhului le-a declarat polițiștilor că acesta plecase spre casa de vacanță pe 1 iulie, în urma unui conflict cu partenerii de afaceri. Voronov deținea compania de transport Astra Shipping, care avea contracte exclusiv cu Gazprom în zona arctică.  Presa rusă scria că în 2020 și 2021 pierderile Astra Shipping s-au ridicat la 160 de milioane de ruble. 

 

Nu doar compania de stat Gazprom a fost implicată în cazuri de morți suspecte, ci și brațul financiar al acesteia. Pe 18 aprilie, Vladislav Avaev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit împușcat în locuința sa de lux de pe Universitețki Prospekt din Moscova.

 

Gazprombank este o bancă privată și a treia cea mai mare ca active din Rusia. Gazprombank este instituția financiară prin care toți clienții Gazprom fac plățile legate de furnizarea gazului metan. Însă nu era mort doar Avaev, ci și soția acestuia și fiica lor de 3 ani. Cadavrele au fost descoperite de fata cea mare a cuplului, după ce nu a reușit să îi contacteze pe niciunul.  Apartamentul era încuiat pe interior, iar pistolul se afla în mâinile lui Avaev, ceea ce i-a determinat pe investigatori să creadă că bărbatul de 51 de ani și-a împușcat familia și ulterior s-a sinucis. Anchetatorii au spus că motivul crimei ar fi fost un conflict domestic violent. Avaev ar fi deținut 13 arme de foc și nu s-au găsit semne ale prezenței unui intrus în apartament. 

 

A doua zi după moartea lui Avaev, pe 19 aprilie, a fost descoperit cadavrul lui Serghei Protosenia. Acesta activase tot în domeniul energetic, fiind unul dintre șefii companiei Novatek – al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia.  Serghei Protosenia

 

Și Protosenia a fost găsit mort alături de soție și fiică, într-o vilă închiriată din Lloret de Mar, Spania, unde familia își petrecea vacanța de Paști. Familia Protosenia locuia în principal în Franța. Oligarhul de 55 de ani a fost descoperit spânzurat în grădină, în vreme ce soția și fiica de 18 ani se aflau în paturile lor, cu urme de înjunghiere.  Presa spaniolă a relatat că lângă corpul lui Serghei Protosenia a fost descoperite un topor și un cuțit. Anchetatorii iau în calcul două ipoteze: fie acesta și-a ucis familia și apoi s-a spânzurat, fie familia a fost ucisă și totul a fost aranjat încât să pară o crimă urmată de sinucidere.  Averea lui Serghei Protosenia se ridica la peste 433 de milioane de dolari. Fiul lui Serghei Protosenia, Feodor, spune că nu crede că tatăl său ar fi fost capabil să-și ucidă întreaga familie. „Nu le-ar fi făcut niciodată niciun rău mamei și surorii mele”, a declarat tânărul. „Nu știu ce s-a întâmplat în noaptea aia, dar știu că tata nu le-a rănit în niciun fel”.

 

La patru zile de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 28 februarie, a fost găsit mort oligarhul Mihail Watford, un cunoscut om de afaceri în domeniul gazului și petrolului. Mihail Watford, rus cu origini ucrainene s-a născut în 1955 și purta numele Tolstoșeia. Și-a schimbat numele de familie când s-a mutat în Anglia, la începutul anilor 2000. Locuia alături de soția sa, o estoniancă pe nume Jane, și de cei trei copii. Bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost găsit spânzurat în garajul casei sale din Surrey. Cel care a făcut descoperirea a fost grădinarul familiei. Poliția britanică investighează cazul, însă a declarat că circumstanțele morții lui sunt inexplicabile, dar nu sunt suspecte.  Watford nu ar fi fost vizat de sancțiunile pe care Marea Britanie le-a impus oligarhilor apropiați de Putin.

 

Pe 23 martie, publicația rusă Kommersant a anunțat moartea miliardarului Vasili Melnikov, în apartamentul său de lux din orașul Nijni Novgorod. Vasili Melnikov Melnikov, care lucra pentru compania MedStom, a fost găsit mort, alături de soția sa, Galina, și de cei doi fii ai lor. Toți muriseră prin înjunghiere, iar cuțitele folosite de ucigași se găseau încă la locul crimei. Copiii au fost găsiți în camera lor, soția se afla în dormitor, iar Vasili Melnikov, în baie.  Anchetatorii au ajuns la concluzia că bărbatul în vârstă de 41 de ani și-a ucis soția și pe cei doi copii, cu vârste de 10, respectiv 4 ani, după care s-a sinucis. Însă vecinii și rudele familiei nu cred în această explicație.  Conform publicației ucrainene Glavred, compania lui Melnikov ar fi avut pierderi mari din cauza sancțiunilor occidentale. O altă teorie publicată de Glavred este o posibilă confruntare între oligarh și un fost partener de afaceri. Însă sursele citate de Kommersant au declarat că poliția nu a găsit urme ale unei intervenții externe sau ale unei lupte în apartamentul lui Melnikov.

 

Andrei Kurkovski, de 37 de ani, a fost directorul general al Krasnaia Poleana, stațiunea de schi a Gazprom, localizată în Munții Caucaz, în apropiere de Soci. După ce a absolvit un institut de economie din Rusia, a urmat un program la London Business School. Kurkovski a fost angajat în 2015 la stațiunea de schi, iar patru ani mai târziu a fost numit director. Andrei Kurkovski Acesta a murit pe 1 mai, după ce a căzut de pe o stâncă, în timpul unei drumeții către fortăreața Achipsinskaia. „A iubit munții și și-a găsit pacea în ei”, se arată în necrologul publicat de agenția rusă TASS. Anchetatorii investighează în continuare circumstanțele decesului.

 

În această vară, s-a anunțat și moartea lui Alexei Ogarev, în vârstă de 64 de ani. CV-ul său este unul impresionant: fost oficial senior al Kremlinului, diplomat, traficant de arme și afacerist în domeniul petrolier. Bărbatul a fost găsit mort pe 16 iunie, în vila sa de lux de la marginea Moscovei. Pe trup nu au fost identificate semne de violență. 

 

Zece zile mai târziu, pe 27 iunie, a fost anunțată și moartea lui Evgheni Palant, în vârstă de 50 de ani. Oligarhul din domeniul telefoniei și soția acestuia, Olga, au fost găsiți înjunghiați în vila lor din apropierea Moscovei. Amândoi erau născuți în Ucraina sovietică. Cea care a alertat autoritățile a fost fiica lor Polina, 20 de ani, care a fost găsită în stare de șoc. 

 

Anchetatori au declarat că primele informații privind cazul sugerează o crimă pasională, urmată de sinucidere. Se presupune că soția a descoperit că Evgheni Palant o înșela și voia să divorțeze. După ce l-a înjunghiat de 14 ori, a desenat pe un perete două inimi din sânge și s-a sinucis. Mihail, un prieten de familie apropiat a dezmințit versiunea autorităților, insistând că cei doi nu aveau probleme familiale. Acesta a spus că erau „un adevărat exemplu al unei familii iubitoare” și că erau „atât de armonioși” încât „unul dintre ei să-l omoare, probabil, pe celălalt, din cauza geloziei, nu-mi provoacă decât confuzie”.

sursa: libertatea.ro