DSP Arad a intensificat controalele la unități sanitare, cabinete medicale și unități de îmbuteliere a apei

Data publicare: Luni, 05 Septembrie, 2022 Total: 841 accesari

DSP Arad a intensificat controalele la unități sanitare, cabinete medicale și unități de îmbuteliere a apei

În săptămâna 29 august-02 septembrie 2022, în cadrul serviciului control sănătate publică (SCSP) din cadrul DSP Arad au fost efectuate 18 controale în unități sanitare, cabinete medicale, ștranduri, unități de îmbuteliere a apei, uzine de apă în mediul rural. Au fost constatate următoarele nereguli:

 

-existența medicamentelor cu termen de valabilitate expirat în cabinete medicale

 

-neafișarea procedurilor de curățenie și dezinfecție în unități medicale

 

-neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor și suprafețelor de lucru în secția de îmbuteliere apă minerală

 

-utilizarea apei care nu corespunde normelor de calitate, conform reglementărilor legale în vigoare, pentru ștranduri, piscine, băi

 

În urma acestor constatări, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi în cuantum de 20.600 lei.

 

În cadrul Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică, în perioada 29.08.2022 -02.09.2022, au fost eliberate/soluționate următoarele notificări/autorizații:

   

- la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile au fost 2 notificări de asistență de specialitate și a fost eliberată 1 autorizație sanitară de funcționare.

 

- la Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă au fost 3 notificări de construcție și amenajare, 5 redactări pentru certificarea conformității normelor legislative în vigoare, 60 prelevări uzine dintre care jumătate au fost chimice, iar jumătate micro. Pe Medicina Muncii au fost efectuate determinări de noxe profesionale într-o unitate industrială și au fost redactate 2 buletine de determinări de noxe și 1 pentru interpretare câmp electromagnetic.

 

- la Compartimentul Avize/Autorizări au fost redactate 2 buletine de zgomot, au fost 6 redactări pentru notificări de asistență de specialitate – construcții, 2 redactări pentru negații pe proiecte AFIR, 2 redactări pentru pașaport mortuar.

 

Pentru perioada 29.08.2022-02.09.2022, Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică (LDISP) din cadrul DSP Arad, a lucrat 103 probe, reprezentând:

 

- 52 probe apă rețea și apă fântâni

- 17 probe materii fecale

- 5 probe unități alimentare

- 7 probe aeromicrofloră

- 8 probe de sanitație

- 14 probe sterilitate

       

S-au efectuat 15 determinări noxe.