Lansarea misiunii Artemis amânată de NASA pentru a doua oară

Data publicare: Duminica, 04 Septembrie, 2022 Total: 917 accesari

Lansarea misiunii Artemis amânată de NASA pentru a doua oară

„Costul a două anulări este mai mic decât costul unui eșec”, a afirmat, într-o conferință de presă, un specialist NASA.

 

Lansarea rachetei SLS către Lună, cea mai puternică rachetă a agenției spațiale americane, a fost anulată pentru a doua oară într-o săptămână, relatează BBC. Experții NASA au întâmpinat noi probleme cu racheta, iar rezolvarea lor poate dura câteva săptămâni.

Ultima încercare de a lansa gigantica rachetă Space Launch System (SLS) şi capsula Orion a avut loc luni, dar a fost anulată după mai multe tentative eşuate ale tehnicienilor NASA de a repara o scurgere de combustibil, hidrogen lichid super-răcit, care este pompat în rezervoarele rachetei, scrie Agerpres.

Operaţiunile pregătitoare ale lansării au fost oprite în mod oficial de directorul de lansare al misiunii Artemis I, Charlie Blackwell-Thompson, cu aproximativ 3 ore înainte de fereastra de lansare de două ore ce urma să se deschidă la ora locală 14:17 EDT (18:17 GMT).

Deocamdată nu s-a anunţat când vor fi reluate operaţiunile de lansare, dar conform programului NASA, următoarele ferestre de lansare posibile sunt luni şi marţi.

Şeful NASA, Bill Nelson a precizat că responsabilii misiunii vor conveni în cursul zilei de sâmbătă care va fi următoarea dată pentru lansare, adăugând că s-ar putea lua decizia ca racheta să fie coborâtă de pe rampa de lansare şi transportată în hangarul unde a fost asamblată pentru verificări suplimentare şi reparaţii. Dacă se va lua decizia coborârii rachetei de pe rampa de lansare, misiunea ar putea fi amânată pentru luna octombrie, conform lui Bill Nelson.



Foto: NASA