Facturi mai mari pentru români! Scade plafonul până la care prețul energiei va fi compensat

Data publicare: Vineri, 02 Septembrie, 2022 Total: 606 accesari

Facturi mai mari pentru români! Scade plafonul până la care prețul energiei va fi compensat

Toamna nu vine cu vești bune pentru români. Guvernul a publicat joi, 1 septembrie, proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie în perioada iernii. Din păcate, scade pragul de compensare, iar o parte din cetățeni vor fi nevoiți să plătească mai mult la facturi.

 

Noul prag impus va afecta un număr important de gospodării. Astfel, potrivit draftului, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Până aici nu s-a produs nicio schimbare.

 

În schimb, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, prețul va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

 

Așadar, Guvernul reduce cu 15% plafonul până la care prețul energiei va fi compensat. Acesta scade de la 300 kWh la 255 kWh.


Ministrul Energiei, Virgil Popescu precizează că în plafonul 0-255 kwh intră 7,2 milioane de români, iar în plafonul 0-300 kwh intră 7,6 milioane de români.

 

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar.

 

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se mai arată în proiect.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că Guvernul nu a scăzut de la 300 la 255 de kwh nivelul pentru care prețul final la energie electrică să fie de 0,8 lei/kwh. Aceasta a transmis că „este o aplicare voluntară a ceea ce s-a hotărât, practic, la Bruxelles, în momentul de față”.

 

„A fost o decizie luată nu de minister, ci în coaliție. Deci 15% din 300 kw reprezintă exact 255”, a concluzionat ministrul Energiei, conform Antena 3

 

Sursa: click.ro