Ceasul recondiționat din turnul Primăriei își reia locul

Data publicare: Miercuri, 31 August, 2022 Total: 813 accesari

Ceasul recondiționat din turnul Primăriei își reia locul

Ceasul din turnul Palatului Adminstrativ își reia locul după un amplu proces de recondiționare. În cursul dimineții de miercuri, a început montarea componentelor cu ajutorul macaralelor și alpiniștilor.


Componentele recondiționate au fost expuse în holul Primăriei Arad pe perioada Zilelor Aradului, unde arădenii au putut să le admire în premieră, având o ocazie unică să vadă componentele ceasului, care sunt o parte din istoria orașului.





Procesul de recondiționare a presupus verificarea mecanismului și a componentelor existente, inventarierea părților componente ale ansamblului ceasului, curățarea de rugină și depuneri a acestora, reconstruirea/refacerea în atelier a elementelor dispărute sau degradate ale ceasului, remontarea pieselor componente și recalibrarea mecanismului, efectuarea de probe în atelier, refacerea sistemului audio al ceasului pentru utilizarea melodiei, montajul mecanismului reparat în turn, repararea și revopsirea cadranelor ceasului și a marcajului orelor, restaurarea, curățarea/sablarea clopotului care va bate ora exactă și sferturile de oră, automatizarea ridicării greutăților ceasului mecanic și efectuarea de reglaje și probe.