De câți ani de muncă ai nevoie să-ți cumperi un apartament în România versus Europa

Data publicare: Marti, 30 August, 2022 Total: 803 accesari

De câți ani de muncă ai nevoie să-ți cumperi un apartament în România versus Europa

Un român care câștigă salariul mediu pe economie ar trebui să muncească 6,5 ani, fără să cheltuiască nimic, pentru a putea să își cumpere un apartament mediu de două camere. Pe hârtie, prețul mediu al apartamentelor din România este unul dintre cele mai mici din Europa, însă, luând în calcul și salariile, țara noastră se situează pe locul 7 dintr-un total de 22 într-un clasament ce relevă timpul necesar achiziției unei locuințe.

 

Pentru realizarea articolului au fost luate în calcul prețurile la un mp construit în Europa și valoarea salariilor medii nete din aceste țări (Eurostat). De notat că prețurile per metru pătrat construit menționate de către Deloitte sunt valabile la nivelul anului 2021, iar de atunci și până în prezent cotațiile au crescut în majoritatea țărilor europene.

 

Cu toate că prețul imobilelor este aproape cel mai mic din Europa, România nu are cea mai scurtă perioadă în care îți poți cumpăra un apartament. Conform calculelor WALL-STREET.RO, țara în care durează cel mai puțin să-ți cumperi un apartament este Irlanda, unde achiziția unui imobil de 50 mp ”costă” puțin peste 2,5 ani de muncă. Pe locul doi în topul țărilor unde sunt disponibile date, este Danemarca, cu 4,3 ani și Belgia cu 4,6 ani.

 

Țările în care durează cei mai mulți ani pentru achiziția unui apartament de 50 mp sunt Slovacia, cu 12,4 ani, Cehia cu 12,2 ani și Slovenia cu 11,4 ani.

 

România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia-Herţegovina și Bulgaria, cu un preţ mediu de 1.266 de euro pe metru pătrat, calculat pe baza datelor din principalele oraşe, arată datele studiului Deloitte Property Index 2022, realizat în 23 de ţări din Europa.

 

Achiziția unei locuințe poate fi pusă și pe seama prețurilor chiriilor din piața. În România, prețul chiriile este foarte apropiate sau chiar mai mare decât rata la un credit, acesta fiind un motiv pentru care românii preferă să-și cumpere propria locuință, în detrimentul chiriei pe termen lung.

 

Sursa: wall-street.ro