Noi proiecte în sprijinul antreprenorilor şi autorităţilor locale în contextul creşterii preţului la utilităţi

Data publicare: Vineri, 26 August, 2022 Total: 612 accesari

Noi proiecte în sprijinul antreprenorilor şi autorităţilor locale în contextul creşterii preţului la utilităţi

Deputatul liberal arădean Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru Antreprenoriat şi Turism, anunţă că în următoarele două luni se vor lansa noi apeluri de proiecte pentru a veni în sprijinul antreprenorilor şi autorităţilor locale în contextul creșterii prețului la utilitățile publice (energie, gaze naturale, combustibil).

 

„Măsurile care urmează a fi implementate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi care au fost aprobate în cadrul şedinţei de guvern de săptămâna aceasta se referă la: eficiență energetică pentru IMM-uri și întreprinderile mari; Măsura 4.1.1. BIS prin care IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții pentru retehnologizare şi eficiență energetică pentru autoritățile locale”, susţine Glad Varga.

 

În ceea ce priveşte eficienţa energetică pentru IMM-urile şi întreprinderile mari, vorbim de o măsură care răspunde situației generate de creșterea prețului la materialele de construcții și la utilități publice și urmăreşte reducerea consumurilor energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, bugetul alocat fiind de 500 milioane euro. Apelul de proiecte se lansează la data de 23.09.2022.

 

Cu privire la Măsura 4.1.1. BIS, trebuie spus că apelul de proiecte se va lansa la data de 28.09.2022. Valoarea granturilor disponibile se ridică la 300 milioane euro. De asemenea, se oferă și autorităților locale acces la finanțare europeană pentru investiții în producerea de energie din surse regenerabile. Bugetul alocat acestui tip de investiții este de 500 milioane euro, iar lansarea apelului de proiecte va avea loc la data de 04.10.2022.

 

Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene: https://mfe.gov.ro/.