Orașele înfrățite Arad și Pécs își consolidează relațiile de colaborare

Data publicare: Miercuri, 24 August, 2022 Total: 536 accesari

Orașele înfrățite Arad și Pécs își consolidează relațiile de colaborare

Marți, 23 august 2022, în cadrul ”Zilelor Aradului” a avut loc ”Ziua orașului Pécs la Arad”, eveniment tradițional, organizat an de an, grație strânsei relații de colaborare dintre orașelor înfrățite Arad și Pécs (Ungaria).

 

”Ziua orașului Pécs la Arad” a debutat cu o expoziție de artă fotografică găzduită de Sala Clio a Complexului Muzeal Arad. Orașul Pécs a fost reprezentat la acest eveniment de către viceprimarul Zag Gábor, consilierul local Kunszt Márta și directorul Centrului Cultural Pécs, Pavlovics Attila.

 

Viceprimarul municipiului Arad Lazăr Faur, în calitate de gazdă a evenimentului, a subliniat în discursul său importanța faptului că cele două orașe cultivă o relație vie, activă și strânsă de prietenie, colaborările depășind de mult barierele protocolare.

 

La rândul său, viceprimarul orașului Pécs a reamintit publicului arădean că cele două orașe sunt într-o strânsă relație de prietenie, în special în domeniul cultural, încă din anul 2003. “Localitatea Pécs consideră deosebit de importantă păstrarea tradițiilor comune ale celor două orașe.”, a punctat Zag Gábor.

 

Impresionanta colecție de fotografii a artistului Kalmár Lajos mai poate fi admirată la Sala Clio până duminică, 28 august 2022.

 

A doua parte a evenimentului ”Ziua orașului Pécs la Arad” a fost rezervată

unei proiecții cinematografice maghiare, subtitrate în limba română, despre patrimoniul Zsolnay din Pécs.

 

           Miercuri, 24 august 2022, delegația din Pécs a fost primită la Palatul Administrativ de către viceprimarul Lazăr Faur. Cu acest prilej s-au discutat posibilitățile de colaborare dintre cele două orașe înfrățite. La discuții au fost prezenți de asemenea consilierii locali Antoanela Naaji, președintele Comisiei de cultură și Levente Bognar în calitatea sa de secretar al Comisiei de cultură.

 

Membrii delegației din Pécs au venit cu propunerea ca cele două orașe să formeze o echipă de lucru pentru depunerea de proiecte în vederea atragerii de fonduri europene. Acestea  ar urma să fie folosite în special pentru organizarea unor evenimente culturale comune, însă nu a fost exclusă nici posibilitatea unor colaborări în alte domenii, cum ar fi de exemplu serviciile publice, sau colaborările dintre universități.

 

Viceprimarul municipiului Arad,  Lazăr Faur a considerat oportună și stabilirea unor legături cu specialiști din orașul Pécs, care ar putea sprijini Aradul în domeniul investițiilor (construcții civile, străzi, trotuare etc.).

 

Cu aceeași ocazie s-a discutat despre posibilitatea ”reînvierii” tradiționalelor ședințe comune ale comisiilor de cultură, care au avut ca scop stabilirea calendarului anual de colaborare culturală dintre cele două administrații.

 

Reprezentanții municipiului Arad sunt așteptați în data de 22 septembrie 2022 la partenerii lor maghiari, unde se va sărbători un alt eveniment tradițional: ”Ziua Aradului la Pécs”. Arădenii se vor prezenta publicului de peste hotare cu un program artistic susținut de artiștii Filarmonicii Arad și cu o expoziție de artă.

 

În 2023,  orașele Arad și Pécs vor sărbători 15 ani de la semnarea Acordului de înfrățire.