Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită pe data de 15 august

Data publicare: Duminica, 14 August, 2022 Total: 787 accesari

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită pe data de 15 august

Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor.

 

Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului și a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice.

 

Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

 

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-a dau seama imediat că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.

 

Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică prăznuiesc în fiecare an pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului.

.

Pentru a-i aduce un omagiu Sfintei Marii, la Mănăstirea Nicula din județul Cluj au loc în fiecare an slujbe, la care iau parte zeci de mii de ortodocși și catolici. Oameni merg în pelerinaj pentru a se închina la icoana Sfintei Mari care se spune că este făcătoare de minuni.

 

Pelerinajul care se ține cu ocazia Sfintei Marii poartă numele de La Nicula colo-n deal și amintește de minunea petrecută în anul 1969, când, după ce preotul Luca din Iclod a pictat icoana Sfintei Marii, la scurt timp a observat lacrimi, care au continuat să curgă timp de trei săptămâni.

 

Pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, foarte mulți oameni sunt confuzi dacă să le ureze „la mulți ani”, persoanelor care poartă numele sfintei.

 

Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.

 

Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică, cunoscută în calendarul ortodox ca Nașterea Sfintei Marii.

 

Sursa: stirileprotv.ro