Tensiuni majore în Kosovo. Trecerile spre Serbia sunt blocate, iar poliția susține că a fost atacată. ”Atmosfera este aproape de fierbere”, anunță președintele Serbiei

Data publicare: Luni, 01 August, 2022 Total: 1045 accesari

Tensiuni majore în Kosovo. Trecerile spre Serbia sunt blocate, iar poliția susține că a fost atacată. ”Atmosfera este aproape de fierbere”, anunță președintele Serbiei

Poliţia din Kosovo a afirmat duminică, 31 iulie, că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters preluate de agerpres.

 

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat, într-un comunicat publicat duminică, "pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată" în nordul Kosovo, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore.

Poliţia kosovară a precizat că focurile de armă nu au făcut răniţi.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.

Cu începere de luni, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară, potrivit unei decizii a guvernului de la Pristina.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.

"Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.


La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări".

"Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a afirmat premierul kosovar.

În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

 

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP preluat de agerpres.

 

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

 

Sursa:stiripesurse.ro

Foto:Agerpres - Reuters