În luna august vom avea parte de căldură, dar și de ploi torențiale

Data publicare: Duminica, 31 Iulie, 2022 Total: 852 accesari

În luna august vom avea parte de căldură, dar și de ploi torențiale

Luna august va debuta cu o vreme normală din punct de vedere termic, dar cu o tendință de încălzire spre mijlocul lunii. Ploile vor fi în continuare destul de rare, chiar dacă pe alocuri se pot înregistra cantități mari în intervale scurte de timp.

În prima săptămână din august, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar vremea se va încălzi progresiv, iar în sud și vest vor fi și intervale caniculare. Maximele ar putea atinge 37 - 39 de grade în unele zile.

Chiar dacă vremea se va menține, în general, călduroasă și în săptămâna 8 - 14 august, în unele zile norii și ploile pot modera creșterea temperaturilor. În special în jumătatea nordică a țării sunt posibile cantități ceva mai consistente de precipitații, chiar dacă în general vor persista condițiile de secetă.

Momentan, pentru săptămâna 15 - 21 august sunt estimate temperaturi mai ridicate, care ar putea însă să scadă treptat spre finalul lunii, cel puțin în nordul țării.

La nivel european, traiectoriile ciclonilor atlantici par să se restrângă și mai mult spre nord, în timp ce Europa de Vest se va afla frecvent sub influența Anticiclonului Azoric, ce se va extinde spre nord. În același timp, în estul continentului european este anticipată instalarea unei arii cu presiune atmosferică mai scăzută.

În acest context, cele mai ridicate abateri de temperatură sunt așteptate tot în jumătatea vestică a României, în timp ce în estul țării ar putea fi mai multe zile cu temperaturi normale.

De asemenea, deplasarea unor nuclee de aer rece în altitudine către bazinul Mării Negre va produce intervale cu furtuni și ploi torențiale în estul Europei. Există posiblitatea ca aceste nuclee ciclonice să afecteze uneori și România, aducând, local, ploi abundente în intervale scurte de timp.

Deși majoritatea modelelor de prognoză anticipează o lună august secetoasă în România, este posibil ca în unele zone cantitățile de precipitații să fie apropiate de media multianuală sau chiar peste aceasta, fără a acoperi însă și deficitul din ultimele luni de secetă.

 

Sursa: preluare - meteoradar.ro