A murit Irina Ionesco, artista cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica ei. „M-a făcut să sufăr enorm toată viaţa”

Data publicare: Vineri, 29 Iulie, 2022 Total: 681 accesari

A murit Irina Ionesco, artista cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica ei. „M-a făcut să sufăr enorm toată viaţa”

Artista de origine română Irina Ionesco, cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica sa Eva, când aceasta era doar o fetiță, a murit luni, la vârsta de 91 de ani, potrivit News.ro.

 

Artista era născută pe 3 septembrie 1930. Ea a decedat luni la spitalul Rothschild din Paris, după ce a suferit mai multe AVC-uri, a adăugat Eva Ionesco. „Mama m-a făcut să sufăr enorm toată viaţa”, a mărturisit ea, recunoscându-i totuşi un „talent incontestabil” de fotograf. „Nu-i putem lua acest talent”, a subliniat fiica ei, potrivit ziarului francez Libération.

 

Simbol în modă, Irina Ionesco a devenit celebră în anii 70, în special datorită fotografiilor erotice cu fiica sa Eva, fotografiată între 4 şi 11 ani. Într-un film intitulat „My Little Princess”, prezentat la Festivalul de la Cannes în 2011, Eva a revenit asupra acestei perioade. Actrița Isabelle Huppert a jucat în film rolul mamei ei. La finalul unui proces intentat la momentul lansării filmului, Eva Ionesco obținuse interzicerea oricărei noi comercializări a fotografiilor sale, calificate apoi de magistrați drept cele ale „un copil foarte mic sau o orice fetiţă, sexualizată într-un mod nesănătos şi degradant pentru ea”.

 

Eva nu a vorbit cu mama ei timp de 15 ani. A depășit acest episod datorită fiului său, care a încurajat-o să meargă să-i vorbească înainte de moarte. „Nu poţi ierta pe cineva care te-a rănit atât de mult. Iertarea este dificilă. Dar putem vorbi cu oamenii. Am putut discuta cu ea înainte de moartea ei”, a spus ea. Irina Ionesco i-a dat nepotului ei negativele.

 

Născută la Paris, dintr-un tată violonist şi o mamă trapezistă, fotografa a fost abandonată la vârsta de 4 ani. Trimisă în România, a crescut în lumea circului alături de bunica şi unchii ei. Fotografia a venit relativ târziu. Prima sa expoziție din 1970 a fost un succes. Vedem femei în ipostaze teatrale şi seducătoare, împodobite cu dantelă, perle, flori artificiale şi înconjurate de obiecte fetişiste. Stilul său gotic şi senzual a transformat-o într-un simbol pentru mulți designeri.

 

Sursa:libertatea.ro