Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut cu 7 centimetri într-o zi

Data publicare: Miercuri, 27 Iulie, 2022 Total: 1026 accesari

Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut cu 7 centimetri într-o zi

Trei județe - Teleorman, Olt şi Dolj - au rămas fără apă pentru irigații din cauza nivelului scăzut al Dunării, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea. Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Dolj, Veta Păsculescu, spune că nivelul fluviului a ajuns la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

 

"Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune și nu mai avem apă la prize. La Zimnicea, o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă", a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.

 

Potrivit acestuia, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, iar culturile nu sunt afectate.

 

De altfel, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) și valabilă până la 30 iulie, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se de aproape trei ori sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s).

 

În judeţul Dolj, debitul Dunării, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

 

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat pentru Agerpres că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24, că debitul scăzut este înregistrat chiar de la intrarea în țară din cauza situației din Europa, dar că momentan nu există niciun risc pentru funcționarea centralei de la Cernavodă.

 

El a făcut un nou apel pentru "consumul rațional al apei potabile": "Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigații".

 

Sursa:hotnews.ro