A cincea zi de proteste la Budapesta. Manifestanții se opun noii reforme fiscale adoptată de Parlamentul maghiar

Data publicare: Luni, 18 Iulie, 2022 Total: 1037 accesari

A cincea zi de proteste la Budapesta. Manifestanții se opun noii reforme fiscale adoptată de Parlamentul maghiar

Mii de persoane au manifestat sâmbătă, 16 iulie, în capitala Ungariei, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva unei reforme fiscale a guvernului Viktor Orban, care i-ar afecta în primul rând pe micii întreprinzători și pe liber-profesioniști, inclusiv pe cei care fac servicii de curierat și livrează comenzi de mâncare.

 

Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator, în aprilie, au început marţi, după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va creşte impozitele pentru sute de mii de mici comercianţi.

 

"Orban, du-te dracului!”, au scandat unii manifestanţii dintre miile care s-au aflat sâmbătă în centrul Budapestei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Vineri, Viktor Orban a apărat reforma contestată, spunând că este "bună şi necesară".

 

Ungaria, care încă negociază cu Bruxellesul programul PNRR, se confruntă cu o inflaţie ridicată şi cu devalorizarea monedei naţionale.

 

Guvernul a anunţat miercuri o "stare de urgenţă" pentru a răspunde crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, cu o creştere planificată a producţiei de cărbune şi un apel către gospodării de a-şi restricţiona consumul. Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui să o plătească la preţul pieţei, şi nu la un tarif puternic subvenţionat de stat.

 

Sursa:digifm.ro

Foto:Agerpres-Reuters