Cresc amenzile pentru faptele de vandalizare cu graffiti de la 3.000 de lei la 6.000 de lei

Data publicare: Sambata, 02 Iulie, 2022 Total: 817 accesari

Cresc amenzile pentru faptele de vandalizare cu graffiti de la 3.000 de lei la 6.000 de lei

Diana Morar , deputat PNL anunță că în Camera Deputaților a fost votat proiectul de lege pe care l-a inițiat, alături de colegul meu ministru Sebastian Burduja, pentru sancționarea faptelor de vandalizare grafică (graffiti). Cresc amenzile pentru vandalizarea grafică de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, potrivit proiectului. 

 

Astfel, proiectul legislativ tratează problema graffiti-ului separat de ceea ce înseamnă picturile murale ca activitate artistică. Lucrurile grave apar atunci când se fac desene în mod ilegal pe imobile, o situație agravantă fiind întâlnită în cazul clădirilor incluse în patrimoniul istoric, arhitectural, cultural.

 

– Cresc amenzile pentru vandalizarea grafică de la 3.000 de lei la 6.000 de lei (faţă de 100-500 de lei până acum).

 

– Se aplică o sancţiune complementară obligatorie, respectiv înlăturarea de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării iniţiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz.

 

Această inițiativă va fi completată cu o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se propune majorarea limitelor de pedeapsă, de la 1-5 ani în prezent, pentru distrugerea bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural, la 2-7 ani.

 

Având în vedere că în Arad avem niște “talente” în domeniul graffiti, care mânject tot ce apucă, sperăm că această schimbare să-I mai descurajeje puțin, deși ne încearcă scepcitismul.