Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an în România, record negativ al ultimilor trei ani. Comerţul şi construcţiile, cele mai afectate sectoare

Data publicare: Sambata, 25 Iunie, 2022 Total: 766 accesari

Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an în România, record negativ al ultimilor trei ani. Comerţul şi construcţiile, cele mai afectate sectoare

Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an, un record al ultimilor trei ani, care arată că inflaţia a început să facă tot mai multe victime în business-ul românesc, notează o analiză realizată de Frames împreună cu Sierra Quadrant despre dinamica problemelor din sectorul de business, pornind de la datele ONRC privind firmele în dificultate în primele patru luni, rapoartat la ultimii zece ani.

 

Potrivit analiştilor, comerţul şi sectorul construcţiilor au generat cele mai multe firme în dificultate.

 

Astfel, un număr de 1.008 firme din comerţ şi construcţii au intrat în insolvenţă în ianuarie-aprilie 2022, plus 61 faţă de perioada similară a anului trecut, 8.390 au fost radiate (plus 349), 4.302 au fost dizolvate (plus 711) şi 1.729 şi-au suspendat activitatea (plus 265).

 

Cele mai multe firme cu probleme au fost în comerţ, 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcţii, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvenţă a atins nivelul de 3.861.

 

Pe ansamblul economiei, 40.760 de firme au pus lacătul pe uşă în primele patru luni din 2022, în creştere cu 3.721 faţă de anul precedent. Spre comparaţie, în 2020 erau cu 12.495 mai puţine firme în dificultate.

 

 

Creşterea puternică a preţurilor, cu un ritm neîntâlnit în ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii.


Radiografia financiară a primelor patru luni din 2022 indică o accentuare a problemelor de finanţare a business-ului, dublată de o adâncire a pierderilor financiare generate de creşterea costurilor logistice.

 

,,Inflaţia, limitarea accesului la creditare şi creşterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar şi scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populaţiei sunt principalele provocări în perioada următoare.
De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravieţuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creşterii preţurilor la energie, gaze şi carburanţi vor pune o presiune tot mai mare pe lanţurile economice’’
, arată analiza Sierra Quadrant.

 

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerţului, statisticilor Eurostat şi rapoartelor Băncii Naţionale a României.

 

Sursa:zf.ro/companii

Foto:Sierra Quadrant