Credincioșii ortodocși sărbătoresc vineri, 24 iunie, Sânzienele. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se păstrează din bătrâni. Ce nu ai voie să faci în această zi

Data publicare: Vineri, 24 Iunie, 2022 Total: 748 accesari

Credincioșii ortodocși sărbătoresc vineri, 24 iunie, Sânzienele. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se păstrează din bătrâni. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie și sunt multe superstiții păstrate din bătrâni care sunt legate de această zi specială.

 

Pe data de 24 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, așa cum se numesc în popor. Această sărbătoare a fost păstrată din moși strămoși, cu anumite datini și superstiții.

 

Sânzienele reprezintă o sărbătoare religioasă care e strâns legată de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în calendar sărbătoarea apare cu cruce roșie și trebuie respectate cu sfințenie mai multe reguli precum faptul că nu se spală, nu se fac treburi gospodărești și nu se merge la câmp.

 

Legenda spune că cine muncește în ziua de Sânziene, va fi pocit și va ajunge să fie înnebunit de Drăgaice, niște fete tinere asemenea ielelor din povești.

 

Sărbătoare de Sânziene marchează, din punct de vedere calendaristic, mijlocul verii, apropiindu-se de data la care se sfârșesc muncile agricole și lumea se ocupă de recoltat.

 

În ziua de Sânziene, se spune că păsările încep să se pregătească deja pentru sezonul rece. Cucul este prima pasăre care dă semnalul. Dacă cucul începe să cânte de Sânziene, atunci urmează o vară caniculară și secetoasă. În cazul în care cucul cântă și după Sânziene, atunci acesta prevestește foamete și război.

 

Tradiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele sau Drăgaicele coboară și joacă dansul ielelor, ascunde în păduri. Cel care le vede dansând se va îmbolnăvi pe loc, fiind complet fermecat de acestea.

 

Sânzienele arată ca niște zâne, iar acestea se prind în horă și dansează. Ele sunt ființe magice care dau buruienilor și plantelor întrebuințări vindecătoare. Unele Sânziene apără holdele de grâu și aduc rod în livezi. De asemenea, se spune că ele ursesc fetele de măritat.

 

Cu toate acestea, cei care nu respectă această zi sfântă vor suporta consecințe grave pentru că Sânzienele îi pot pedepsi aspru, aducând boală și neputință asupra lor. Când vine vorba de vreme, Sânzienele pot stârni furtuni puternice și pot aduce grindina, stricând recoltele.

 

Fetele care sunt bune de măritat merg la cules de flori pentru a împleti coronițe frumoase din flori de sânziene. După ce coronițele sunt gata, ele trebuie aruncate peste casă, iar dacă acea coroniță rămâne agățată, înseamnă că acolo va avea loc o nuntă în scurt timp.

 

Alte fete păstrează câteva flori de sânziene pe care le pun sub pernă în noaptea dinspre 24 iunie pentru a-și visa alesul.

 

În dimineața zilei de Sânziene, femeile trebuie să se spele cu rouă sau să se salde în ape curgătoare, potrivit obiceiului din străbuni. Bătrânii spun că astfel femeia reușea să rămână sănătoasă tot anul, fiind ferită de probleme și boli. De asemenea, cele care își doresc copii, vor reuși să rămână însărcinate.

 

O altă tradiție spune că ploaia din ziua de Sânziene e semn de belșug pentru că se vor face porumbul, strugurii și multe alte bucate.

 

Sursa:a1.ro/news/social
foto:Mediafax