Gheorghe Falcă: „S-au votat planurile de reaprovizionare cu gaz pentru această iarnă”

Data publicare: Joi, 23 Iunie, 2022 Total: 750 accesari

Gheorghe Falcă: „S-au votat planurile de reaprovizionare cu gaz pentru această iarnă”

În cadrul sesiunii plenare din Parlamentul European s-au votat și planurile de reumplere mai rapidă a rezervelor de gaze ale Europei. „Criza energetică și războiul din Ucraina ne obligă să fim mult mai precauți și să ne pregătim încă de pe acum pentru iarna care va veni. Europa se asigură că va avea rezerve de gaz pentru sezonul rece, fiind votat în Parlamentul European planul de reumplere mult mai rapidă a acestor rezerve. Noul regulament, deja convenit cu miniștrii UE, stabilește un nivel minim obligatoriu de gaz în depozitele de 80% până la 1 noiembrie 2022, dar statele membre și operatorii ar trebui să se străduiască să atingă 85%, mai ales în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ținta va crește la 90% în anii următori, pentru a-i proteja pe europeni de posibile șocuri de aprovizionare.

Așadar, țările UE sunt obligate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să sporească eficiența energetică. Conform regulilor, instalațiile de stocare a gazelor vor deveni infrastructură critică. Toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie pentru a evita riscurile de interferență din exterior, iar cei care nu reușesc să o asigure vor trebui să renunțe la proprietatea sau controlul asupra instalațiilor lor de stocare a gazelor din UE”, explică Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL/PPE.

 

Pe lângă acest vot extrem de important, în sesiunea plenară a fost reluat, de asemenea, și votul privind trei proiecte din pachetul „Fit For 55”. „Pactul Verde sau Green Deal este una dintre prioritățile Europei în acest moment, iar Parlamentul European, ca for legislativ, are un rol determinant pentru aplicarea pachetului Fit For 55. În această sesiune plenară s-au reluat voturile pe proiectele: ETS - Revizuirea sistemului de comercializare a emisiilor; SCF - Fondul pentru climat social; CBAM - Fondul de ajustare a frontierei de carbon”, a mai transmis Falcă.

 

Nu în ultimul rând, parlamentarii europeni trebuie să își dea votul și pentru un acord încheiat cu miniștrii UE „care prelungește schema UE de certificat digital COVID cu încă 12 luni, pentru a asigura cetățenilor UE dreptul la liberă circulație chiar dacă apare o nouă variantă de îngrijorare”, după cum subliniază Falcă.