Gheorghe FALCĂ: Moment istoric pentru Republica Moldova!

Data publicare: Sambata, 18 Iunie, 2022 Total: 928 accesari

Gheorghe FALCĂ: Moment istoric pentru Republica Moldova!

Un moment istoric, extrem de important, pentru Republica Moldova, astăzi la Bruxelles”, a transmis eurodeputatul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE). Eurodeputatul a făcut referire la avizul Comisiei Europene privind statutul de candidat la UE. „O veste excelentă pentru Republica Moldova şi Ucraina. Felicitări tuturor celor care au făcut posibil acest moment istoric pentru cei mai apropiați ai noștri și pentru noul tandem de state candidate, Republica Moldova – Ucraina! România va fi înconjurată doare de state membre! Drumul până la aderare nu e simplu, dar e sigur”, a precizat europarlamentarul liberal. 

 

FALCĂ a mai subliniat: „Comisia Europeană a constatat că Moldova are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”. 

 

Pe lângă Republica Moldova, eurodeputatul FALCĂ a mai arătat și că în ceea ce privește Ucraina, Comisia Europeană a concluzionat că „țara este mult avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase; și s-a apropiat treptat de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii”.  

 

Moldova și Ucraina  împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în aspirațiile lor, chiar dacă se confruntă cu circumstanțe dificile. Avizele Comisiei marchează un punct de inflexiune în relațiile noastre. Într-adevăr, aceasta este o zi istorică pentru poporul din Ucraina, Moldova și Georgia, țară care a primit și ea avizul Comisiei de a candida pentru aderarea la UE”, a transmis FALCĂ.