Interviu cu dr. Geanina Potolia, director executiv DSP Arad. ”DSP, un partener al cetățenilor implicat în misiunea de a asigura un climat sănătos”

Data publicare: Miercuri, 15 Iunie, 2022 Total: 5488 accesari

Interviu cu dr. Geanina Potolia, director executiv DSP Arad. ”DSP, un partener al cetățenilor implicat în misiunea de a asigura un climat sănătos”

Dr. Geanina Potolia este, începând cu data de 8 aprilie 2022, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Arad. Dr. Geanina Potolia este absolventă din anul 2007 a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad.

Este medic specialist în Chirurgie generală. Lucrează în cadrul DSP Arad din anul 2020. 

”Toleranță zero în cazul în care sănătatea populației poate fi pusă în pericol”

 

1.Ghidul Arădean: Sunteți director executiv al Direcției de Sănătate Publică Arad. Ce doriți să schimbați în activitatea instituției?

 

Geanina Potolia: Ultimii doi ani, marcați de perioada pandemiei și de restricțiile pe care cu toții le-am trăit, au adus în atenția opiniei publice instituția noastră, Direcția de Sănătate Publică. Și, poate, de câteva ori în contexte nu foarte favorabile nouă. 


Unii ne-au perceput nu ca pe un partener al populației, a cărui misiune a fost și este aceea ce a asigura securitatea sanitară a tuturor, ci poate mai mult ca pe un organ de represiune. Au fost numeroase astfel de acuzații, mai ales pe rețelele sociale. Pandemia ne-a pus pe toți în situații nemaiîntâlnite, în fața cărora a trebuit să ne adaptăm în fiecare clipă.

Pentru a face față solicitărilor, s-au angajat specialiști suplimentari, s-au format echipe de teren, de exemplu în vămi și vă spun din proprie experiență că atât eu cât și colegii mei care am fost acolo am avut de făcut față la un efort de multe ori de-a dreptul supraomenesc. Dar ne-am descurcat, am învățat și ne-am adaptat. De aceea, pentru că avem o echipă excepțională, competentă și unită, nu se pune problema de schimbări.

Sarcina pe care mi-am asumat-o este de a asigura toate condițiile pentru ca fiecare dintre colegii mei de aici să-și poată desfășura activitatea la potențialul maxim de care dispune. În acest mod, vreau ca DSP să fie percepută, așa cum am spus, de toți cetățenii drept un partener implicat în misiunea de a asigura un climat sănătos, conform tuturor normelor de sănătate publică, fie că este vorba despre spitale sau unități medicale, unități de învățământ, ștranduri, piscine, saloane de îngrijire corporală, unități de alimentație publică și enumerarea poate continua.

Sunt sigură că lecțiile învățate în ultimii doi ani ne fac mai pregătiți, mai experimentați și mai eficienți în activitatea noastră specifică.

 

 

2.G.A.: Care au fost principalele probleme pe care le-ați rezolvat după preluarea funcției?

 

G. P. : Când am preluat conducerea instituției, a existat o întârziere de peste un an în eliberarea certificatelor de conformitate necesare funcționării saloanelor de înfrumusețare, coafuri etc. Am reușit să reducem acest termen de la aproape un an și jumătate la aproximativ două luni. O altă realizare, care vine în sprijinul pacienților care se vor putea opera în Arad, a fost autorizarea blocului operator al Secției de Urologie. Suntem în curs de autorizare a spațiului viitoarei secții de Psihiatrie. Și, nu în ultimul rând, suntem în faza de pregătire a altor programe de sănătate publică, despre care vom informa opinia publică la momentul potrivit.

 

3.G.A.: Au existat destule cazuri de medicamente cu termenul de valabilitate expirat aflate în vânzare. Cum se implică DSP Arad pentru a stopa acest fenomen cu efecte grave asupra sănătății bolnavilor?

 

G.P.: Nu putem tolera nici un caz de genul celui sugerat de dumneavoastră. Pentru că ceea ce primează este sănătatea tuturor. Ca medic de profesie, nu voi accepta niciodată și sub nici o formă ca sănătatea pacienților să fie pusă în pericol de medicamente expirate sau neautorizate. Printre atribuțiile noastre, se află și aplicarea de sancțiuni și amenzi atunci când constatăm asemenea fapte. Și când am fost inspector, am aplicat legea, și nu au fost puține cazuri. Cu atât mai mult acum, în calitate de conducător al instituției, le solicit tuturor colegilor să nuînchidă ochii și să nu tolereze nici un caz identificat de ei în care sănătatea populației poate fi pusă în pericol.

 

”Linie telefonică specială pentru arădeni”

 

3.G.A.: Cum se implică DSP în activități de sprijin pentru persoanele care solicită informații sau îndrumări în domenii care țin de specificul activității instituției?

 

G. P.: Așa cum am mai precizat, noi suntem în primul rând o instituție de îndrumare și abia apoi una de control. Țin să le aduc și pe această cale la cunoștință tuturor celor care ne solicită sprijinul că vor găsi în colegii mei persoane bine pregătite și dispuse să le acorde tot ajutorul pentru a-și rezolva problemele și a reintra în legalitate în ceea ce privește respectarea normelor de sănătate publică. Mă gândesc chiar să creez o linie telefonică prin care cetățenii să poată să solicite îndrumare și ajutor pentru a rezolva problemele care țin de resortul nostru.

 

4.G.A.: Ce se va întâmpla dacă va veni un nou val de infecții cu SARS-COV? Sunteți

pregătiți să acționați?

 

G. P.: La ora actuală, DSP Arad este o instituție pregătită să facă față oricăror provocări. Experiența ultimilor doi ani ne-a făcut să fim gata să rezolvăm orice problemă de sănătate publică. Nu îmi fac deci nicio grijă privind eventuala apariție a unui nou val de infecții cu SARS COV 2, ca nu am fi capabili să o gestionăm. Ca și conducător de instituție sunt gata să fiu alături de colegii mei în prima linie, dacă situația o va impune, așa cum am fost și în valurile precedente, în vamă sau în CJCCI.

 

5.G.A.: Se vorbește tot mai mult de o nouă amenințare epidemiologică, Variola Maimuței. Sunteți pregătiți pentru a-i face față, dacă va fi cazul?

 

G.P.: Din ceea ce cunosc, populația nu trebuie să se sperie de această boală. Până în prezent, în România nu a fost depistat nici un caz, nu există riscul apariției acestei boli. În cazul în care vor fi depistate purtătoare ale acestui virus la noi, vom informa deîndată populația cu privire la măsurile de prevenție necesare. Deci nu este cazul să ne panicăm privitor la Variola Maimuței.

6.G.A.: Se vorbește tot mai mult de promovarea sănătății în școli. Cum priviți această temă?

 

G. P.: Atât ca medic specialist cât și ca mamă a doi copii elevi, consider că este nevoie de a oferi cât mai multe informații pertinente pe teme legate de sănătate copiilor de la cele mai fragede vârste. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a propus de curând introducerea lecțiilor de educație pentru sănătate în programa școlilor românești. Mai mult, Ministerul Sănătății este capabil să pregătească profesorii care vor putea preda aceste lecții. Din câte știu, problema este în analiză la nivelul conducerii celor două ministere implicate, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.