A murit ”mama Polidinului”, medicul Sylvia Hoișie

Data publicare: Joi, 26 Mai, 2022 Total: 310 accesari

A murit ”mama Polidinului”, medicul Sylvia Hoișie

Medicul Sylvia Hoişie, supranumită și ”mama Polidinului”, pentru că a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii ”60, a murit, anunță Institutul Cantacuzino.

 

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat mai bine de jumătate din viață activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, a transmis Institutul Cantacuzino.

 

De origine evreică, Sylvia Hoișie a fost una dintre supraviețuitoarele Holocaustului. La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria.

 

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale a fost repartizată de către Ministerul Sănătății la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti.

 

„Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare, după 6 ani de muncă, alături de echipă, a reușit obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an.”, precizează sursa citată.

 

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).

 

Sursa:diigi24.ro

Foto:captură Digi24