Gheorghe Falcă: Uniunea Europeană trebuie, urgent, să rupă dependența energetică de Rusia

Data publicare: Vineri, 20 Mai, 2022 Total: 1019 accesari

Gheorghe Falcă: Uniunea Europeană trebuie, urgent, să rupă dependența energetică de Rusia

Eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe FALCĂ a vorbit despre planul REPowerEU, prezentat de Comisia Europeană ca răspuns la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia Ucrainei de către Rusia.

 

Uniunea Europeană trebuie, urgent, să rupă dependența sistemului energetic de combustibilii fosili din Rusia. Comisia Europeană a prezentat în planul REPower EU măsuri care permit realizarea acestui obiectiv, printre ele fiind stocarea de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.

 

Independența și securitatea energetică a Uniunii Europene vine și cu un cost suplimentar, care trebuie asumat de Uniune, iar potrivit REPowerEU investițiile suplimentare se ridică la 210 miliarde euro până în 2027. Dar, reducerea importurilor de combustibili fosili din Rusia poate genera, la rândul lor, economii de aproape 100 de miliarde euro pe an. Subliniez importanța investițiilor în sectorul privat și public, la nivel național, transfrontalier și la nivelul întregii Uniuni.

 

Astfel, pentru a sprijini punerea în aplicare a planului REPowerEU, sunt deja disponibile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență 225 de miliarde euro sub formă de împrumuturi.

 

Ca parte a grupului PPE solicităm un plan care să susțină ecologizarea globală și tranziția energetică justă. Afacerile noastre suportă cele mai mari prețuri la energie, lanțurile de aprovizionare sunt perturbate și tranziția către neutralitatea climatică trebuie făcută. Luate individual, toate acestea ar fi fost provocări formidabile, dar care ar fi putut fi gestionate. Luate împreună, efectul lor poate pune în pericol afacerile, economia și locurile de muncă, pe scurt întreaga siguranță economică a Uniunii”, a transmis Gheorghe Falcă.