Club fARAD. Proiecții speciale de filme documentare la Cinema „Arta“ din Arad

Data publicare: Vineri, 20 Mai, 2022 Total: 754 accesari

Club fARAD. Proiecții speciale de filme documentare la Cinema „Arta“ din Arad

Prima ediție a Club fARAD, un preambul al Festivalului internațional de film documentar cu același nume, ajuns la a 9-a ediție, va avea loc în 27 mai 2022, de la ora 19.00, la Cinema „Arta“ din Arad. Evenimentul reia lunar o serie dintre titlurile importante ale edițiilor trecute.

 

Nu întâmplător, organizatorii au ales pentru lansarea Club fARAD proiecția documentarului Maidan. În urmă cu opt ani, la prima ediție a Festivalului internațional de film documentar fARAD, care a avut ca temă „Revoluția“, documentarul lui Sergei Loznitsa, care prezintă mișcarea pro-democrație din Ucraina anilor 2013-2014, cunoscută sub denumirea de Revoluția Portocalie, a făcut parte din selecția festivalului.

 

Documentarul urmărește progresul revoluției din Kiev: de la mitinguri pașnice, de jumătate de milion de oameni, în piața Maidan, la lupte de stradă sângeroase între protestatari și polițiști.

 

Iată că, opt ani mai târziu, Ucraina „numără“ aproximativ 100 de zile de război și lumea întreagă, încă mai caută răspunsuri la multe întrebări inclusiv la cele despre Revoluția Portocalie.

 

Prin Club fARAD ne propunem să avem o prezență constantă în cinematografele arădene, iar prilejul de a proiecta Maidan în contextul actual este unul care merită folosit, deoarece acest film redemonstrează importanța cinematografiei în reflectarea documentară, profund tulburătoare, a istoriei recente declară Corina Șuteu, președintele fARAD.

 

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (anterior Asociația Film ETC – producător general Oana Radu și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos.

 

Organizatorii evenimentului Club fARAD (care va avea loc în ultima zi de vineri din fiecare lună, la Cinema „Arta“ din Arad), sunt Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul Insula 42 (fostă Asociația Film ETC), aceștia din urmă fiind inițiatorii și dezvoltatorii Festivalului fARAD.

 

Club fARAD: Maidan (fARAD 2014)

Ucraina/Olanda | 2014 | 133 min.

regia: Sergei LOZNITSA

producători: Maria BAKER · Sergei LOZNITSA,  Atoms & Void | imagine Sergei LOZNITZA · Serhiy STETSENKO | montaj Danielius KOKANAUSKIS· Sergei LOZNITSA

Documentarul importantului autor ucrainean Sergei Loznitsa, Maidan este o cronică din interior, deopotrivă riguroasă formal și pasională a mișcării pro-democrație din Ucraina. Din decembrie 2013 până în martie 2014, Loznitsa și echipa lui și-au plasat camerele în Piața Independenței din Kiev, capturând în cadre lungi - și cu doar două excepții notabile, fixe – viața și moartea pe timp de revoluție. Prin acumulare, filmul funcționează ca o provocare aruncată noțiunilor de distanță și obiectivitate asociate cu forme tradiționale ale documentarului.

Maidan a avut premiera în mai 2014, la Festivalul de la Cannes și a primit trofeul „Astra“ la Sibiu în toamna aceluiași an.