Gheorghe Falcă: „România poate deveni independentă energetic”

Data publicare: Sambata, 07 Mai, 2022 Total: 774 accesari

Gheorghe Falcă: „România poate deveni independentă energetic”

România a făcut un pas important pentru a deveni independentă energetic. Peste 13 miliarde de euro sunt disponibile pentru investiții în energie, după ce în ultima ședință de Guvern a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind cadrul instituțional și financiar de implementare și gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare”, a anunțat eurodeputatul Gheorghe Falcă.

 

Falcă a transmis, de asemenea: „O parte din această sumă, mai exact 1,4 miliarde de euro vor fi alocate pentru proiectele de investiții ale operatorilor naționali cheie de pe piața de energie electrică, pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică și proiecte pentru energie regenerabilă și biogaz. Finanțările se vor acorda prin granturi, garanții, împrumuturi preferențiale, rambursarea parțială a împrumuturilor bancare, plăți suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme specifice fiecărei proceduri de selecție a propunerilor de investiții, ce vor fi anunțate de către Ministerul Energiei în perioada următoare.

 

Selecția propunerilor de investiții pentru fiecare domeniu de investiții se face printr-o procedură de selecție, competitivă sau necompetitivă, definită astfel de către Comitetul de Supraveghere în funcție de sectorul, industria sau domeniul de aplicabilitate al fiecărui domeniu de investiție și în conformitate cu prevederile legislației din domeniul ajutorului de stat. Propunerile de investiții vizează investiții prioritare sau neprioritare și se referă la un proiect individual sau la o schemă multianuală”.