În timp ce majoritatea pensionarilor de rând sunt la limita sărăciei, judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională

Data publicare: Vineri, 06 Mai, 2022 Total: 572 accesari

În timp ce majoritatea pensionarilor de rând sunt la limita sărăciei, judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

 

Curtea Constituțională a transmis un comunicat de presă prin care anunță decizia:

 

În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.

Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.

Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.

Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, se arată în comunicatul de presă.

 

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

 

Potrivit surselor HotNews.ro judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.

 

În spatele ușilor închise, judecătorii s-au certat pe decizie. Judecătorul Daniel Morar a cerut amânarea pronunțării pentru a se mai aștepta o serie de explicații. O parte dintre judecători nu au fost de acord dcu acesta, iar Morar a părăsit sala de deliberări înainte de decizie. Morar a susținut pentru Digi 24 că acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității.

 

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata.

 

Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea.

 

De asemenea de menționat ar fi că printre parlamentarii care beneficiau de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale. Este vorba de chiar actualul președinte CCR Valer Dorneanu dar și de judecătorul Marian Enache.

 

Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.

 

Indemnizația specială obținută de un parlamentar:

 

-1 mandat 4.448 de lei

-2 mandate 8.896 dde lei

-3 mandate 10.951 de lei.

 

În februarie 2021 Parlamentul a adoptat proiectul de lege al PSD care elimina pensiile speciale pentru deputați și senatori. Proiectul PSD a fost promovat și votat în detrimentul a altor două inițiative legislative depuse PNL și USR.

 

Astfel, la vremea respectivă, cu unanimitate de voturi, parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Singurii care s-au abținut de la vot au fost parlamentarii UDMR care au catalogat proiectul PSD drept unul „demagogic și populist”.

 

Impactul bugetar al plății pensiilor speciale este unul mic în comparație cu sumele alocate pentru toate pensiile speciale. Mai exact, statul român plătește aproximativ 50 de milioane lei pentru pensiile speciale a 820 foști parlamentari.

 

Sursa:hotnews.ro

Foto:cdep.ro