Paștele Morților sau Paștele Blajinilor 2022, sărbătorit pe 2 mai. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

Data publicare: Luni, 02 Mai, 2022 Total: 1093 accesari

Paștele Morților sau Paștele Blajinilor 2022, sărbătorit pe 2 mai. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

Paștele celor decedați sau Paștele Morților se sărbătorește anual, la o dată mobilă, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului.

 

Paștele Blajinilor mai este cunoscut și sub numele de Paștele Morților sau Paștele celor decedați. Această sărbătoare are o dată mobilă, asemenea Paștelui Ortodox și Catolic, și are în centru pomenirea celor trecuți în neființă. De altfel, Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne, cu influențe creștine considerabile.

 

Paștele celor decedați se sărbătorește în credința populară, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului sau Paștele propriu-zis. Sărbătorirea presupune plângerea și cinstirea morților la cimitir. Totodată, în această zi oamenii dau de pomană în cinstea persoanelor dragi care nu mai sunt în viață. În plus, Paștele Morților vorbește despre tradiția Blajinilor, cunoscuți în folclor sub numele de „rhomani”.

 

Credința populară îi înfățișează drept primii oameni de pe pământ, care trăiesc fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației. Blajinii sunt persoane blânde și preocupate de post și rugăciune pentru cei vii.

 

Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați:

 

Astăzi, 2 mai 2022, este Paștele Blajinilor. În această zi femeile nu au voie să spele, să măture și să facă orice altă activitate gospodărească. De altfel, sursa ziarulunirea.ro notează că zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

 

Totodată, de Paștele Morților nu este bine să îi vorbești de rău pe decedați, de unde se spune că provine zicala „despre morți numai de bine”. În cazul în care nu respecți acest lucru, tradiția spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face pagube celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

 

Sursa:wowbiz.ro
foto:fanatik.ro