Veste excelentă pentru agricultori. Azomureş reia producţia de îngrășăminte după patru luni în care fabrica nu a funcţionat din cauza majorării preţului gazelor

Data publicare: Joi, 28 Aprilie, 2022 Total: 772 accesari

Veste excelentă pentru agricultori. Azomureş reia producţia de îngrășăminte după patru luni în care fabrica nu a funcţionat din cauza majorării preţului gazelor

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş din Târgu Mureş a anunţat marţi, 26 aprilie, că reia producţia, după patru luni în care instalaţiile au fost oprite, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale. Azomureş acoperă circa 8% din consu­mul naţional de gaze al României.

 

”La momentul respectiv (decembrie 2021-n.red), piaţa gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producţia de îngrăşăminte la preţuri accesibile, nu doar pentru Azomureş, ci şi pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeaşi perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piaţa energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”.

În timp ce piaţa gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelaşi punct de referinţă a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancţiunilor UE”, se arată într-un comunicat al companiei.

 

Potrivit Azomureş, Polonia (836 milioane EUR) şi Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substanţiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte.

 

Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei şi Agriculturii lucrează cu reprezentanţi ai industriei, precum Azomureş, pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE.

 

Sursa:produsinardeal.ro