Poliția Locală a monitorizat timp de o lună platformele de depozitare a gunoiului din Arad

Data publicare: Joi, 28 Aprilie, 2022 Total: 873 accesari

Poliția Locală a monitorizat timp de o lună platformele de depozitare a gunoiului din Arad

În perioada 15 martie -15 aprilie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au desfășurat acțiuni de monitorizare a platformelor gospodărești de pe raza municipiului. Au fost avute în vedere atât spațiile cuprinse în sistemul de monitorizare video gestionat de către Direcția Generală Poliția Locală prin intermediul dispeceratului, cât și alte platforme referitor la care au existat sesizări de nerespectare a prevederilor legale privind modul de colectare și tipul deșeurilor depozitate în containere.

 

Cartierele asupra cărora s-au concentrat polițiștii locali au fost Aurel Vlaicu, Micălaca și zona Piața Gării.

 

S-a constatat că unii agenți economici ce au puncte de lucru în apropierea platformelor monitorizate utilizează containerele destinate asociațiilor de locatari, contrar obligației de colectare în pubelele proprii, eludând în acest fel procesul de gestionare și evidență a întregii cantități de deșeuri produse.

 

De asemenea, au fost depistate și persoane fizice deținătoare de imobile individuale care, depășind pragurile consemnate în contractele încheiate cu operatorul autorizat, au depozitat deșeurile menajere generate în exces tot în containerele aparținând platformelor gospodărești arondate condominiilor.

 

Astfel de practici creează încărcarea peste capacitate a platformelor de colectare a gunoiului menajer, determinând un aspect insalubru al zonelor respective.

 

Colaborarea dintre polițiștii locali cu atribuții de protecție a mediului cu operatorul autorizat RETIM vizează atingerea unei situații de normalitate, în care contractele de salubrizare ale persoanelor fizice și juridice să corespundă cantităților de deșeuri generate în mod real, evitându-se supraîncărcarea platformelor, poluarea solului și vicierea aerului (îndeosebi odată cu instalarea sezonului cald).

 

Acțiunile comune au un caracter progresiv, incluzând notificarea consumatorilor privind cantitățile foarte mici de deșeuri contractate în raport cu standardele internaționale aplicabile activității economice desfășurate, urmată de acumularea de date privind depășirea acestor contractări minimale și deversarea ilicită în alte locații, respectiv de aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute de Regulamentul de salubrizare a municipiului Arad (media ultimelor luni este de 2.000 de lei pentru deversări ilicite săvârșite de persoanele fizice, în vreme ce sumele aplicate persoanelor juridice ajung în mod repetat la 25.000 de lei).