Ce nu ai voie să faci în Miercurea Albă sau ”Nunta șoarecilor”

Data publicare: Miercuri, 27 Aprilie, 2022 Total: 1254 accesari

Ce nu ai voie să faci în Miercurea Albă sau ”Nunta șoarecilor”

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. Este o zi de care se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor pe care unii oameni le respectă și în zilele noastre. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului.

 

În prima săptămână de după Paște, cunoscută după numele de Săpămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu “harti”. Biserica Ortodoxă le oferă credincioșilor dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului.

 

Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem “dezlegare la pește”.

 

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă, cum mai este denumită în popor. În a treia zi de după Paște, potrivit tradiției, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.

 

Se spune că femeile care muncesc în această zi atrag rozătoarele în casă, acesta fiind motivul pentru care Miercurea Albă se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

 

Sursa:fresh24.ro