Paște ”înroșit” pentru pompierii arădeni. 77 misiuni ale pompierilor militari arădeni în acest sfârșit de săptămână

Data publicare: Luni, 25 Aprilie, 2022 Total: 904 accesari

Paște ”înroșit” pentru pompierii arădeni. 77 misiuni ale pompierilor militari arădeni în acest sfârșit de săptămână

Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldis " al județului Arad au desfășurat în weekendul de Paște (22 – 24 aprilie) 77 de misiuni de intervenție în teren după cum urmează:

 

-70 cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

 

-5 misiuni de stingere și intervenție, din care 5 incendii. Din cele 5 incendii, 2 s-au manifestat la case și anexe, 2 la vegetație uscată, resturi vegetale  și 1 la mase plastice.

 

-2 misiuni de asigurare a unor evenimente publice de amploare în vederea prevenirii apariției unor situații de urgență.

 

În această dimineață, 25 aprilie, în jurul orei 05:30, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” al județului Arad a fost alertat, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, de producerea unui incendiu, izbucnit la anexa unei locuințe din orașul Ineu.

 

La fața locului s-au deplasat de urgență, 10 Subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Ineu- Garda 1 Ineu cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD.

 

Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că flăcările se manifestau violent în nivelul acoperișului cu posibilitate de propagare la casă.

 

Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru înlăturarea efectelor negative, salvatorii au acționat aproximativ o ora.

 

Au ars: acoperișul anexei, in proporție de 80% și o parte din bunurile aferente anexei (articole electrocasnice).

Datorită intervenției prompte a pompierilor, două mașini și o motocicleta au fost salvate din interiorul anexei, care servea pe post de garaj și spațiu de depozitare.

 

Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

 

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată ca fiind “scurtcircuit electric”

Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

 

* aparatele electrice, cablurile electrice, prizele şi întrerupătoarele cu defecţiuni sunt surse frecvente de incendiu.

* pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte se apelează la specialişti.

* nu trageţi de cablul pentru debranşarea unui aparat electric: acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu.

* nu folosiţi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încălzesc şi există riscul producerii unui incendiu

* in cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu.

 

Verificați instalaţia electrică!

 

Atunci când vă mutaţi într-un imobil este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică.

 

Ideal ar fi să evaluaţi acest aspect înainte de a face achiziţia. O instalaţie veche poartă riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.

 

Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!

 

În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

 

Un scurt circuit poate duce la incendiu. Pentru a preveni aceste defecţiuni, va trebui să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageți cablurile de alimentare din priză.