În ajun de Paște, preoții arădeni au fost instruiți de pompieri asupra modalităților de cordoonare a evacuării enoriașilor în caz de incendiu. Măsuri preventive în Noaptea de Înviere

Data publicare: Vineri, 22 Aprilie, 2022 Total: 1499 accesari

În ajun de Paște, preoții arădeni au fost instruiți de pompieri asupra modalităților de cordoonare a evacuării enoriașilor în caz de incendiu. Măsuri preventive în Noaptea de Înviere

Pe linie preventivă, in perioada premergătoare a Sărbătorilor Pascale, pompierii au derulat 47 de controale de prevenire a incendiilor, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra un număr mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor.

 

Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

 

Pe timpul acțiunilor preventive, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.

 

In Noaptea Învierii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad va disloca forțe și mijloace astfel:

 

-La Mănăstirea Bodrog misiunea va fi asigurată de 3 Subofițeri, o autospecială de stingere si un echipaj SMURD

 

-La Catedrala Ortodoxă de la Podgoria monitorizarea va fi asigurată de o autospecială de stingere si mijloace de prima intervenție cu 2 Subofițeri

 

-La Mănăstirea Feredeu misiunea va fi asigurata de SVSU Siria cu o autospecială cu apa și spumă și 5 voluntari  

 

-De asemenea Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență vor asigura măsurile de prevenire, la bisericile ortodoxe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica cu câte o autospecială de stingere și 5 voluntari

 

În plan operațional, zilnic, 130 de pompieri, încadrează  mijloace tehnice  care sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, precum si 16 autospeciale pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

 

Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 11 echipaje SMURD din care, 1 echipaj Terapie Intensivă Mobilă încadrat cu medic și asistent și 10 echipaje de prim ajutor medical încadrate cu paramedici, precum și 5 echipaje pentru descarcerare.

 

Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea câtorva reguli simple, însă foarte importante.

 

În Noapte de Înviere, în căminul credincioșilor va arde lumina de Paște.

 

Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil  și să nu fie amplasate în apropierea hainelor, a altor materiale textile sau ușor inflamabile.

 

În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse.

 

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paștele Ortodox, Inspectoratul pentu Situații de Urgența Arad, va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.