Tinerii cu vârsta de 18 ani din România pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. Înscrierile sunt până pe 21 aprilie. Condițiile de înscriere

Data publicare: Sambata, 09 Aprilie, 2022 Total: 821 accesari

Tinerii cu vârsta de 18 ani din România pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. Înscrierile sunt până pe 21 aprilie. Condițiile de înscriere

Tinerii de 18-19 ani din România pot să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa, în statele membre ale Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+.

 

Înscrierile au început pe 7 aprilie 2022 și țin până pe 21 aprilie, se arată într-un anunț pe pagina DiscoverEU.

 

“DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul său este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. 

 

În aprilie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35.000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate descrise mai jos. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Perioada de înscriere începe joi, 7 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se încheie joi, 21 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST).

 

Comisia Europeană le va oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Europa între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, pe o perioadă de maximum o lună. În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță”, conform descrierii de pe site. 

 

Pentru a fi eligibil, trebuie:

 

-să te fi născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv)

-să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

-să fii rezident legal, la momentul luării deciziei de selecție, într-una din următoarele țări:

 

 

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

 

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023

 

Pașii de înscriere puși la dispoziție de platforma europeană: “Înscrierea la o rundă DiscoverEU se efectuează prin intermediul unui formular online, disponibil pe Portalul european pentru tineret. După expirarea termenului-limită nu se mai pot face înscrieri.

 

Fiecare persoană va primi un cod în momentul în care trimite formularul de înscriere. Solicitanții ar trebui să păstreze acest cod pentru eventuale comunicări ulterioare. Dacă un solicitant dorește să invite alte persoane să i se alăture, solicitantul respectiv devine lider de grup și va trebui să le comunice codul și celorlalți membri ai grupului pentru a le permite să se înregistreze. Ceilalți membri ai grupului vor trebui să se înregistreze online și să își completeze datele lor personale utilizând codul furnizat de liderul grupului. 

 

Menționăm că membrii grupului nu trebuie să răspundă la quiz și la întrebarea de departajare, această sarcină revenindu-i doar liderului. Totuși, ei trebuie să își completeze datele cu caracter personal pentru a-și valida propria înscriere. Membrii grupului trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate: să aibă 18 ani și reședința legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau într-una dintre țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, la momentul deciziei de selecție. Chiar dacă au indicat că doresc să călătorească singuri, solicitanții mai pot adăuga prieteni la cererea lor, după trimiterea acesteia, dar înainte de termenul-limită, respectând procedura menționată mai sus.

 

Cererile formulate în numele unui grup vor fi evaluate ca fiind o singură cerere. Doar acei membri ai grupului care au completat formularul de înscriere utilizând codul furnizat de liderul grupului vor fi luați în considerare în procedura de selecție. Membrii grupului nu trebuie să se înregistreze individual. 

 

Grupurile pot fi formate din persoane de naționalități diferite, care locuiesc în țări diferite.

 

O persoană nu poate trimite decât o singură cerere. Prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret va fi singura luată în considerare în procedura de selecție. O persoană nu poate face parte din mai multe grupuri. Dacă, în orice moment, sunt detectate înregistrări multiple, se va lua în considerare doar prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret. 

 

Tinerii care au primit deja un permis de călătorie DiscoverEU la oricare din rundele anterioare ale concursului nu se mai pot înscrie a doua oară.

 

Despre selecție, organizatorii scriu că “pentru fiecare țară este disponibil un anumit număr de permise de călătorieAlocarea permiselor de călătorie se bazează pe ponderea populației fiecărei țări în populația totală a țărilor care fac parte din Uniunea Europeană sau a țărilor terțe asociate la programul Erasmus+ (a se vedea punctul 2). Pentru Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, la această regulă se adaugă condițiile prevăzute în acordurile de asociere dintre Uniunea Europeană și țările respective.

 

Pe Portalul european pentru tineret se găsesc mai multe informații utile în ceea ce privește ce trebuie să aibă în vedere un tânăr când aplică pentru un permis de călătorie, sugestii de călătorii, întrebări și răspunsuri.

 

Sursa:edupedu.ro

Foto:Facebook