Școlile din peste 20 de țări încă sunt închise sau parțial închise din cauza pandemiei de Covid-19. Patru sute de milioane de elevi mai sunt afectați la nivel global

Data publicare: Luni, 04 Aprilie, 2022 Total: 1094 accesari

Școlile din peste 20 de țări încă sunt închise sau parțial închise din cauza pandemiei de Covid-19. Patru sute de milioane de elevi mai sunt afectați la nivel global

În 23 de țări din lume, 405 milioane de copii încă sunt afectați de închiderea școlilor în pandemia de SARS-CoV-2, atrage atenția Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), potrivit BBC.

 

UNICEF estimează și că 147 de milioane de copii au lipsit de la cel puțin jumătate din orele față în față.

 

Unii copii vulnerabili, în special fetele, nu s-au întors la școlile care s-au redeschis, dar acest lucru variază de la o regiune a lumii la alta. De exemplu, talibanii au închis gimnaziile și liceele pentru fete în Afganistan în prima zi de școală. Pentru ele nu se mai țin ore decât în câteva provincii, după ce comunitatea internațională a pus presiune pe liderii islamiști să lase fetele să învețe.

 

Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, spune că “victimele ascunse ale pandemiei” sunt copiii. Deși aceștia au fost mai puțin vulnerabili la cele mai grave efecte ale coronavirusului asupra sănătății, viețile lor au fost date peste cap de închiderea școlilor din cauza pandemiei.

 

În martie 2020, 150 de țări din întreaga lume și-au închis complet școlile, cu închideri parțiale în alte 10 țări. Doi ani mai târziu, în 19 dintre acestea încă mai sunt închise o parte din școli, mai scrie sursa citată. În alte patru țări – Filipine, Honduras, Insulele Solomon și Vanuatu din Pacificul de Sud – cel puțin 70% rămân închise, proporția pe care UNICEF o cataloghează drept închidere totală.

 

Vedem cum se întorc la școală copii care înainte citeau și acum nu mai știu să citească, care înainte făceau calcule numerice și acum nu mai pot face asta”, a declarat Russell pentru BBC News. Ea se teme cel mai mult pentru cei care au abandonat școala și riscă să devină vulnerabili la exploatare.

 

Sursa:edupedu.ro