Încă o belea pe capul românilor. De la 1 aprilie cresc tarifele de distribuție și transport al energiei electrice. Majorările pot trece de 20%

Data publicare: Miercuri, 30 Martie, 2022 Total: 856 accesari

Încă o belea pe capul românilor. De la 1 aprilie cresc tarifele de distribuție și transport al energiei electrice. Majorările pot trece de 20%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis creșterea tarifelor de distribuție și transport al energiei electrice, începând cu 1 aprilie.

 

Majorările au fost făcute prin ordine ale președintelui ANRE, care au fost publicate în Monitorul Oficial din 28 martie și care vor intra în vigoare de la 1 aprilie, odată cu prețurile maxime la gaze și curent stabilite prin ordonanță de urgență.

 

Scumpirea abruptă a energiei în ultimele luni a afectat operatorii. Aceștia au fost nevoiți să cumpere curent electric de pe piață pentru propriul consum la prețuri tot mai mari, dar nu au putut majora tarifele încât să le acopere pierderile - din cauza plafoanelor stabilite de ANRE.

 

Tariful mediu de transport practicat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A. va crește de la 1 aprilie la 28,01 lei/MWh (fără TVA). În ianuarie 2022, tariful crescuse deja de la 20,55 lei/MWh la 23,96 lei/MWh.

 

Potrivit raportului preliminar al Transelectrica pe 2021, compania, deși are prin lege monopol natural pentru serviciul de transport al energiei electrice, a înregistrat pierderi de 6 milioane de lei, în ciuda unor venituri operaționale de 3,7 miliarde de lei, în creștere cu 58% față de anul anterior.

 

Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor s-au înregistrat la consumul propriu tehnologic (curentul consumat pentru transportul energiei electrice). Aici, creșterea costurilor față de 2020 a fost de 160%.

 

De asemenea, ANRE a emis ordin pentru creșterea tarifelor de distribuție a energiei electrice, tot de la 1 aprilie. Autoritatea a plafonat până acum creșterea acestor tarife la 7% creștere de la an la an. Acest lucru a produs pierderi distribuitorilor, care au cumpărat energie din piață la prețuri care crescuseră cu un procent mult mai mare.

 

Astfel, de la 1 aprilie, tarifele vor crește cu niveluri diferite, în funcție de distribuitor și de regiune.

 

Deși în unele cazuri creșterea este peste 20% (de exemplu, la E-Distribuție Dobrogea), ea nu ar trebui să se reflecte în facturi în următorul an, date fiind prețurile maxime stabilite dde Guvern atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei non-casnici. Doar consumatorii casnici care consumă în medie peste 300 kwH lunar vor resimți mărirea tarifelor, deoarece Ordonanța 27/2022 nu prevede prețuri maxime, în cazul lor.

 

Măsurile din această ordonanță expiră însă la 31 martie 2023, iar creșterea tarifelor ar putea, de la acel moment, să se reflecte în facturi. De asemenea, ANRE ar putea anunța, la momentul respectiv, alte tarife de transport și distribuție a energie electrice.

 

Sursa:wall-street.ro