În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de vară

Data publicare: Sambata, 26 Martie, 2022 Total: 585 accesari

 În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 martie), România trece la ora de vară 2022. Ceasul se dă înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2022.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Trecerea la ora de vară 2022 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2022, când ziua a fost egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2022. 

 

Schimbarea orei avea ca scop maximizarea numărului de ore de lumină naturală în emisfera nordică, echilibrând astfel lungirea zilelor de primăvară și întunecarea devreme din timpul toamnei. Schimbând ora, oamenii au adăugat o oră de lumină solară la finalul zilelor de lucru.

 

Ora de vară devine tot mai nepopulară în Europa, Comisia Europeană efectuând un sondaj în cadrul căruia un număr mare de oameni s-a arătat împotriva modificării orei de două ori pe an. Însă, până la urmă, fiecare țară trebuie să aleagă pentru ea.