Duminica viitoare va fi cea mai scutră zi a anului. România trece la ora de vară 2022 în noaptea de 26 spre 27 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară

Data publicare: Miercuri, 23 Martie, 2022 Total: 1122 accesari

Duminica viitoare va fi cea mai scutră zi a anului. România trece la ora de vară 2022 în noaptea de 26 spre 27 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară

În noaptea de 26 spre 27 martie ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an. Cu trecerea la ora de vară 2022 putem spune că „vom dormi mai puțin”.

 

De asemenea, ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi din an, având din punct de vedere teoretic doar 23 de ore.

 

Sistemul acesta, utilizat de puține țări, are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui.

 

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumănări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro – Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA a luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial.

 

În România, sistemul a fost adoptat prima dată în anul 1917. După război s-a renunțat la trecerea la ora de vară pentru o perioadă.

 

Senatul SUA a adoptat pe 16 martie 2022, o măsură care va face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgară de președintele Joe Biden.

 

În urmă cu câțiva ani Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de covid, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă.

 

Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

 

Sursa:libertatea.ro