Filozofia, “lider” în topul domeniilor universitare pe care studenții le abandonează. Este urmată de Studii europene și relații internaționale

Data publicare: Luni, 21 Martie, 2022 Total: 1119 accesari

Filozofia, “lider” în topul domeniilor universitare pe care studenții le abandonează. Este urmată de Studii europene și relații internaționale

Filozofia este domeniul universitar cu cea mai ridicată rată de abandon în România, aproape două treimi dintre studenții care se înscriu la facultățile de profil renunțând la aceste studii, potrivit unui nou raport publicat sub egida UEFISCDI, instituția care se ocupă de finanțarea învățământului superior și a cercetării.

 

În acest top, filozofia este urmată, potrivit raportului respectiv, de studiile europene și de relații internaționale, studiile culturale, științele politice și geologia.

 

În toate aceste domenii, peste jumătate dintre studenți au abandonat studiile de licență în termen de cinci ani de la începerea lor.

 

La capătul opus, cea mai mică rată de abandon se înregistrează în domeniul Științe militare, informații și ordine publică (4,6%). Sub 30% rată de abandon e raportată și în domeniul artelor (23-29%), sănătate (programe scurte – 14-26%).

 

Autorii analizei privind rata de abandon în învățământul superior românesc au apelat la datele din Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR). Ei au definit rata de abandon ca “procent al populației studențești care nu a absolvit un program de studii în doi ani de la data teoretică de finalizare a studiilor”. 

 

Rata de abandon a fost astfel calculată pe baza studenților care s-au înscris în programe de licență în 2015-2016. Concluzia: 43,8% dintre studenții înregistrați în primul an al unui program de licență de 3 ani au abandonat studiile în cei cinci ani care au trecut de atunci.

 

Sursa:edupedu.ro