Cazuri de o boală rară a inimii, descoperite în premieră în mai puțin de o lună la Spitalul Județean Arad

Data publicare: Sambata, 19 Martie, 2022 Total: 700 accesari

Cazuri de o boală rară a inimii, descoperite în premieră în mai puțin de o lună la Spitalul Județean Arad

Trei pacienți – unul din Arad și doi din județul Timiș - au fost diagnosticați cu amiloidoză cardiacă după ce au fost investigați imagistic - RMN cardiac, de către dr. Radu Lala, medic specialist cardiologie, împreună cu tehnicienii în imagistică, Geanina Bunaciu și Brutus Roman.

 

După stabilirea diagnosticului pacienții urmează tratamentul specific acestei boli, efectuat în țara noastră, doar la București.

 

Amiloidoza cardiacă sau sindromul cordului rigid este o boală infiltrativă prin depunerea de material proteic disfuncțional în țesuturile extracelulare din diferite organe, inclusiv cord. Nediagnosticată la timp provoacă fenomene de insuficiență cardiacă, complicații renale și neuromotorii, cu un prognostic nefavorabil. Confirmarea acestei boli rare reprezintă o premieră la Arad, iar investigațiile necesare în vederea stabilirii diagnosticului se efectuează cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare - RMN, urmată de testarea genetică pentru determinarea subtipului de amiloidoză”, a explicat dr. Radu Lala, medic specialist cardiolog, cu competențe în RMN cardiac.