Veste bună pentru români: Uniunea Europeană va subvenţiona preţurile la combustibili

Data publicare: Miercuri, 16 Martie, 2022 Total: 912 accesari

Veste bună pentru români: Uniunea Europeană va subvenţiona preţurile la combustibili

Miniştri europeni de Finanţe au ajuns marţi, 15 martie, la un acord pentru a subvenţiona preţurile la combustibilii utilizaţi în gospodărie şi de asemenea să ofere sprijin companiilor afectate de creşterea preţurilor la energie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, transmite Reuters.

 

Bruno le Maire, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a precizat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restricţiilor cu privire la ajutoarele de stat, scrie agerpres.ro.

 

"Această strategie se bazează pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor. Acest lucru l-am făcut în Franţa şi multe alte state europene au făcut acelaşi lucru, sau intenţionează să facă asta", a spus Bruno le Maire. "Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar", a apreciat Bruno le Maire.

 

Cea de a doua măsură de sprijin ar ajuta companiile cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale. Ajutorul ar veni sub forma unor împrumuturi garantate de guvern sau granturi pentru companiile care consumă foarte multă energie.

 

Cea de a treia măsură vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, principalul furnizor de energie al blocului comunitar, în condiţiile în care îi livrează 45% din gazele naturale, mai mult de un sfert din petrol şi jumătate din necesarul de cărbune.

 

"Trebuie să ne construim independenţa energetică cât mai curând posibil. Trebuie să ne accelerăm investiţiile, să ne diversificăm sursele de energie, să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să ne refacem stocurile", a mai apus oficialul francez.

 

Sursa:stiripesurse.ro